Normal doğum zaman olarak hamileliğinizin 38. ve 40. haftaları arasında olmaktadır.Sezeryan doğum ise 38. ve 40. haftaların öncesi ve sonrası zamanlarında anne adayı ve doktor danışmanlığı ile belirlenen bir tarihte olmaktadır.Özellikle sezeryan ile doğum yapacak anne adayları bir gece önceden en geç saat 24:00 e kadar yemek yiyebilir veya içmek istediklerini içebilirler.Sonrasında herhangi birşey yiyip içmemelidirler.

Daha önce doğum yapmış anne adaylarımıza lafımız yok.Zaten tüm belirti ve işaretleri oldukça iyi biliyorlar.

İlk kez doğum yapacak anne adayları işte doğumun yaklaştığını belirten işaretler

1) Bebeğin aşağı inmesi: Hafifleme

Anne adayları gebeliklerinin son dönemlerinde nefes almada güçlük yaşarlar.Bu çok normaldir.Çünkü minik bebeğiniz diyafram kasını yukarı doğru iter ve  bu da göğüs boşluğunuzun azalmasına neden olur. Doğum yaklaştığında ise bebeğin baş bölümü doğum kanalına indiğinden, sizdeki nefes alıp vermede zorluk, çabuk yorulma gibi şikayetler yerini rahatlamaya bırakır.

Bununla birlikte minik bebeğinizin başı doğum kanalına yaklaştıkça, yani mesanede ki baskı arttıkça sizdede sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğar. Ve hatta bazen dışardaki dikkatli gözler size karın kısmınızın değiştiğini bile söyeleyebilirler. Bazen bu değişimin farkına dahi varılmadığı da olur.

2)Nişan gelmesi

Gebelik ile birlikte rahim ağzında içeriye bakteri girişini engelleyen kalın bir mukus tabakası oluşur.Bebeği dışarıdaki olumsuz etkenlerden koruyan bu mukus tıkacı, doğum zamanı yaklaştıkça rahim ağzının gevşemesiyle birlikte düşer.Genelde koyu kıvamlı bazen kanlı bu akıntı doğumun başlamasında en büyük işarettir.Bu mukus tabakası bazen doğumdan dakikalar önce bazende günler öncesinde atılabilir.

3)Suyun gelmesi

Genel olarak  her 10 gebe kadından birinin amniyon kesesi belirsiz bir zamanda yırtılır. Bu yırtılma ile amniyon sıvısı dışarı boşalarak halk arasında suyun gelmesi olarak adlandırılır.Doğumun yaklaştığı ile ilgili çok ciddi bir ipucu olan bu durum ile 36.haftadan sonra karşılaşılır.Ve su geldikten 24 saat sonrasında doğum kendiliğinden başlamış olur.Amniyon kesesi açılarak suyunuz geldiğinde ilk iş olarak doktorunuzu arayın ve panik yapmayın.Bu kesenin açılması ile birlikte bebeğiniz enfeksiyonlara açık olacağından vajina içerisinde herhangi bir şekilde müdahale etmeyin.

4)Fazla enerjik olma

Hamilelik belirtileri arasında olan kendinizi yorgun hissetme, uyku hali gibi durumlarınız genelde ilk haftalardan son haftalara dek ara arada olsa sürer. Fakat bir gün bir baktınız ki çok enerjik ve çok hareketlisiniz enerjinize diyecek yok.Bu durum sizi şaşırtacak muhtemelen… Ama pek çok kadının doğum belirtileri arasında aşırı enerjik olma hali gelir.

Bununla birlikte her anne adayında olmasa da doğumun yaklaştığını düşündüren aşağıdaki belirtilerde görülebilir.

Rahim ağzında incelme ve yumuşama, bu ancak doktor kontrollerinde ortaya çıkar.

Bağırsak hareketlerinde çoğalma, kramplar

Özellikle sırt bölgesinde yoğun bir ağrı

Bazı anne adaylarında kilo kaybı

Karın krampları ve kasılmalar

Pembe yada kahverengi akıntı artışı.

Yeni anneler, sizde yaşadığınız doğum belirtilerini anne adaylarımız ile paylaşabilirsiniz.