Çocuk sahibi olmak her anne-babanın en büyük arzularından bir tanesi. Ancak bazı çiftler doğal yollarla çocuk sahibi olamayabiliyorlar. Tıbbın ilerlemesi sayesinde çocuk sahibi olamayan çiftlerin  bu mutluluğu yaşaması mümkün hale gelmiş durumda.

Tüp Bebek Nedir?

Doğal yollarla bebek sahibi olunamaması durumunda uygulanan bir laboratuar yöntemidir. Çocuk sahibi olmayı arzulayan ancak gebe kalamayan anne adayından alınan yumurtaların, baba adayından alınan spermlerle döllendirilmesi ve tekrar rahime yerleştirilerek anne adayının hamile kalmasının sağlanmasıdır. Çiftler için bir umut olan bu yöntem her çift için uygun bir yöntem olmayabilir. Bu nedenle tedaviye başlanmadan önce tüp bebek yöntemine uygun olup olmadığının doktorlar tarafından araştırılması gerekmektedir.

Hangi durumlarda uygulanır?

Kısırlık durumlarında

Sperm sayısının yetersizliği hallerinde

Tüplerde tıkanıklık olması durumlarında

Sperm kalitesinde düşüklük durumlarında

Yumurta bozukluklarından kaynaklanan sebeplerde

Rah ağzındaki sıvının kalitesinin bozukluğu durumlarında

Endometriozis (çikolata kisti) durumlarında

Tedavi süresi ne kadardır?

Top bebek tedavisinin uygulanması ve gelişim süreci tedavi yöntemlerine göre değişebilir. Ancak normal tedavi süresi 1-2 hafta arasındadır. Tedavinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 2 hafta sonra gebelik testi uygulanır.

Riskleri nelerdir?

Tedavide başarısızlık; Tüp bebek tedavisinin 35 yaş altı başarı oranı %40 civarındadır. yaş ilerledikçe başarı oranı düşmektedir.

OHSS (Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu) ; Yumurtlama için uygulanan hap ve iğnelere vücudun aşırı cevap vermesidir. Yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olabilir.

Çoğul gebelik; Bu risk faktörünü ortadan kaldırmak için tüp bebek tedavisinde embriyo sayısının titizlikle seçilmesi gerekmektedir.

Dış Gebelik; Tüp bebek yönteminin olası risklerinden bir tanesi de dış gebeliktir.

Düşük riski; Tüp bebek tedavisi sonucu hamile kalan kişilerde düşük riski doğal yollarla meydana gelen hamileliklere göre daha fazladır.

Başarıyı Arttıran faktörler

Anne adayının yaşı; Tüp bebek tedavisinin başarısında anne adayının yaşı önemlidir. 35 yaş altı anne adaylarında tüp bebek tedavisinin başarı oranı %40 civarındadır. Yaş ilerledikçe başarı oranı düşmektedir.

Embriyo gelişimi; Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen birinci faktör embriyo gelişimi ve kaliteli üreme hücrelerinin varlığıdır..

Stresten uzak kalmak; Çiftlerin tedavi sürecinde stres faktörlerinden uzak kalmaları, iyimser olmaları başarıyı arttıran etkenler arasındadır.

Doğru klinik seçimi; Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı kliniğin ve ekibin tecrübesi, çiftlere sağlamış oldukları huzurlu ortam başarıyı arttıran faktörlerdendir.