Gebelik döneminde anne adayları hormon değişimine bağlı olarak duygularında ani iniş ve çıkışlar yaşayabilirler. Bu nedenle de depresyon gibi durumlarla karşılaşılabilir. Nörotransmitter düzeyinin değişimi aşırı kaygılara yol açabilir. Son yıllarda gebelikte yaşanılan stres ve bebek gelişimi arasındaki ilişki araştırma konusu olmuştur.

Gebelikte yaşanan stres bebek gelişimini etkiler mi?

İkinci trimester dönemde bebeğin artık sinir sistemi gelişmeye başlar. Bu nedenle annenin yaşadığı sinir, stres, üzüntü, korku ve gerginlik gibi durumlar bebeğin sinir sistemini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca anneden salgılanan kortizon adrenalin de plasentadan anneye geçer. Gebelikte stres yaşayan annelerin çocukları ilerleyen yaşlarda dikkat dağınıklığı, dil becerilerinde gerilik, yeniliklere uyum sağlayamama ve depresif bozukluklar gibi sıkıntılar yaşıyorlar. Ayrıca gebelik sürecinde yaşanılan stres psikolojik etkilere yol açtığı gibi fizyolojik etkilere de yok açıyor.

Doğum sonrasında stresin devam etmesi durumunda annelerde genellikle süt gelmemesi gibi bir sıkıntı yaşanıyor ve bebekler huzursuz oluyor. Ayrıca stresli annenin doğurduğu bebeklerde uyku bozukluğu ve gerginlikte gözleniyor.

Peki anne adayları stresten uzaklaşmak için ne yapmalı?

Beslenme ve uyku düzeninizi korumaya özen gösterin.

Ailenizle ilgili sorunları hemen çözmeye çalışın.

Mutlaka her gün spor yapmaya özen gösterin.

Müzik dinlemek bebek gelişiminde oldukça etkilidir. Her gün yarım saat müzik dinlemeye özen gösterin.

Kendinize zaman ayırın ve hoşlandığınız aktiviteleri yapın.

Eşinizle kaliteli zaman geçirin.

Bebeğinizle mutlaka konuşun.