Sezaryen ile doğum yapmak, yeniden hamile kalmak için gereken sürenin uzamasına neden olur. Sezaryenden sonra sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve sorunsuz doğum yapabilmek için belli bir süre beklenmesi şarttır.

Normal doğumun ardından, vücudun yeniden hamileliği hazırlanması için belli bir süre gerekir. Doğumdan birkaç ay sonra hamile kalmak birtakım sorunlara neden olabilir. Bu nedenle en az 6 ay beklenmesi gerekir. Sezaryen ile gerçekleşen doğumlarda ise bu süre biraz daha uzundur. Doğumdan sonra ortalama 12-16 ay geçtikten sonra yeniden hamile kalmak sorun yaratmaz. Ancak sezaryenin ardından 12 ay geçmeden hamile kalmak, hem anne sağlığını hem de anne karnında bebek gelişimini olumsuz etkiler.

Sezeryan Doğumdan Sonra Neden Beklemek Gerekir?

Sezaryen doğumun ardından vücut sisteminin eski haline dönmesi için belli bir süre beklemek gerekir. Vücudun iyileşmek için gereksinim duyduğu süre, annenin genel sağlık durumuna ve yaşına göre değişebilir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kadınlarda, bu süre uzayabilir.

Sezaryenin ardından bazı annelerde bazı komplikasyonlar görülebilir. Böyle durumlarda, yeniden hamile kalmak için gereken süre uzar. Hamileliğin ne kadar zaman sonra gerçekleşmesinin sağlıklı olacağına doktor karar vermelidir.

Bazı doğumlarda, sezaryen acil müdahale ile yapılır. Acil müdahalenin ardından vücutta komplikasyon oluşma riski arttığı gibi, iyileşme süreci de uzar. Bu nedenle acil müdahaleyle gerçekleştirilen sezaryen doğumdan sonra, yeniden hamile kalmak için ortalama 2 yıl beklemek gerekebilir.

Doğumun ardından yeniden hamile kalmak için en az 6 ay beklemek gerekmesinin diğer nedenleri şöyledir:

  1. Gebelik sürecinde vücut çok fazla yorulur. Vücut sistemlerinin eski haline dönmesi, hormon düzeylerinin dengelenmesi ve bağışıklığın güçlenmesi için belli bir dinlenme süresi gerekir.
  2. Sezeryan ile yapılan doğumlarda, karın bölgesinin tamamen iyileşmesi şarttır. Bununla birlikte ameliyatın neden olabileceği komplikasyonları izlemek için düzenli kontrol gerekir.
  3. Hamilelik ve doğum sürecinde, fiziksel değişimlerin yanı sıra, psikolojik değişimler de yaşanır. Hamileliğe hazırlık, doğuma hazırlık, doğum sonrası gibi süreçlerin problemsiz şekilde gerçekleşmesi için mental sağlık önemlidir.
  4. Sezaryenle doğumdan sonra, yeniden hamile kalma ihtimali düşer. Dolayısıyla hamile kalmak için bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Ancak ilaç kullanımı, anne sütünü olumsuz etkileyebilir. Yenidoğan bebeğin sağlıklı gelişimi açısından anne sütünün miktarı ve niteliği önemlidir. Dolayısıyla bu süreçte ilaç kullanmanız doktor tarafından kısıtlanabilir. Yeniden hamile kalmak için belli bir süre beklemek bu açıdan da önemlidir.

Normal doğum, anne ve bebek sağlığı açısından daha sık tercih edilen bir yöntemdir. Ancak normal doğumun mümkün olmadığı ya da anne adayının normal doğumu tercih etmediği durumlarda sezaryen uygulanır. Planlı şekilde uygulanan sezaryenle doğumun ciddi komplikasyonlara yol açma riski düşüktür. Ancak zorunlu sezeryan hem annede hem de bebekte sağlık sorunlarına neden olabilir.

Gebelikler Arası Süre Kısa Olduğunda Yaşanabilecek Sorunlar

Normal ya da sezaryen doğumdan kısa süre sonra yeniden hamile kalmak bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi, bebek ölümlerine dahi neden olabilir.

  1. Annede aşırı kansızlık oluşabilir. Anemi gibi sorunlar bebek gelişimini de olumsuz etkiler.
  2. Anomalili doğum, otizm ya da düşük doğum ağırlığı görülebilir.
  3. Ölü doğum riski artar.
  4. Erken doğum ve konjenital anomalilerin görülebilir.

İki gebelik arasındaki sürenin kısa olması, bebeğin anne sütüyle beslenmesi aşamasında da sorunlar yaratabilir. Dolayısıyla hem bebek ve doğumla ilgili riskleri azaltmak hem de bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemek için iki doğum arasında en az 12 ay süre olmasına dikkat edilmelidir.