Kadınların en önem verdiği dönemlerin başında hamilelik gelmektedir. Bu dönemde anne adayının vücudu risklere karşı daha açık olmaktadır.

Gebeliği riske atan bazı durumlar söz konusu olabilmektedir. Gebelik süreci başından sonuna kadar takip edilmesi gereken bir süreçtir.

Gebe kalınmasından önce, annenin taşıdığı hastalıklar gebelik sırasında nüksedebilir ve bu bebeğe zarar verebilmektedir.

Gebelik dönemlerinde yapılan rutin kontroller bu durumu önlemeyi amaçlar. Bebeğin en sağlıklı şekilde dünyaya gelmesini sağlar. Fakat annenin yaşı, sigara, alkol kullanımı gibi olumsuz durumlar riskli gebeliği tetiklemektedir.

Bu gibi riskli gebelikte erken doğum olabileceği gibi düşüklerle de sonuçlanabilir. Doktorunuzun önerdiği aralıklar ile kontrollerinizin yapılması çok mühimdir. Herhangi bir sorun yok ise bu aralıklar çoğu zaman 4 haftada bir gerçekleşmektedir.

Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğuna göre bu kontrollerde yapılacak uygulamalar değişiklik göstermektedir. Gebeliğiniz boyunca bebeğinizi ve sizi hastalıklardan koruması amacı ile aşılar yapılmaktadır. Bu aşıların günü gününe yapılması önemli bir diğer husustur.

Doktor kontrolü sırasında herhangi bir sıkıntınız var ise bunu mutlaka dile getirmelisiniz. Herhangi bir sorunun tespitinde erken müdahale edilmesi bebeğin ve sizin sağlığınız açısından hayati değer taşıyabilir.

Bu testlerin en önemli olanları ise zekâ testidir. Bu testler genellikle 1. İla 18. Haftası yapılmaktadır. Gebeliğiniz sürecinde düzenli olarak hafif sporlar yapmak ise gebelik sancılarınızı azaltacak ve riskli doğumları engellemeye yardım edecektir.