Eşlerin, “çocuk sahibi olma” düşüncesine girdikleri andan itibaren bu anlamda araştırmaları başlamaktadır. Eğer bilinçli bir ebeveyn olmak isteniyorsa kesinlikle bu araştırmalar dikkatlice yapılmalı ve “planlı hamilelik” yaşanmalıdır. Planlı hamilelik sürecinde, hamile kalınmadan önce anne ve baba adaylarına çeşitli testler yapılır. Bu testlere bağlı olarak çiftler arası sorunlar varsa, öncelik sorunların halledilmesine karar verilir ve daha sonra sağlıklı bir şekilde hamilelik sürecine geçilir.

Kadınlar açısından, kadınsal rahatsızlıklar başta olmak üzere tüm sağlık sorunları ekstra dikkatle incelemeye alınmalıdır. Doktorların bu anlamda kadınlara önereceği her türlü konunun da dikkatlice takip edilmesi gerekmektedir.

Sadece kadınlar için değil, erkekler de eşleri için türlü fedakarlıklarda bulunarak tedavinin hızlanmasına yardımcı olmalıdırlar. Ayrıca, hamilelik sürecinin en büyük etkileyici faktörü; erkekteki spermlerin sağlıklı olup olmadığıdır. Bu nedenle de sadece tek başına kadın faktörü değil, bir çift olarak doktora görünmek ve yardım istemek daha doğru olacaktır.

Planlı hamilelik sürecinde, eşler sürekli olarak doktor kontrolü altında olmalıdır. Sadece kadın doğum uzmanına veya jinekoloğa görünmek değil; kadınların beslenmelerine de dikkat edebilmeleri için diyetisyene de gitmeleri sağlıklı bir hamilelik ve ideal doğum kilosu için gerekli olabilir.

Bazen anne adaylarının hamilelik hormonları psikolojilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tip durumlarda kesinlikle psikoloğa görünmek, sağlıklı bir hamilelik süreci için en doğru adım olacaktır.

Plansız gebeliklerde de hamilelik öğrenilir öğrenilmez kesinlikle doktor kontrolü altında olmak için geç kalınmamalıdır. Hamilelik haftası öğrenilmeli, bebek ve anne için yapılması gereken testler zamanında yapılarak, sağlıklı bir gebelik için takip sürecine girilmelidir.