35 yaş ve sonrasında görülen gebelikler, ileri yaş gebeliği şeklinde adlandırılır. Özellikle 40 yaşından sonra hamile kalma şansı %50 oranında azalmaya başlar.
Bu yüzden, bu civarlarda yaşınız varsa ve gebelik planlıyorsanız dikkat etmek gereken bazı durumlar vardır. Genel sağlık durumu kesinlikle kontrolden geçirilmelidir.
Kromozom Anomalileri
İleri yaş gebeliği yaşayan birçok kadın bebeklerini sağlıklı şekilde dünyaya getirebilmektedir. Fakat, istastistiklere göre, doğum sırasında kendilerinde veya bebeklerinde anomali meydana gelen kişilerin çoğunluğu ileri yaş gebeliği yaşamaktadır.
İleri yaş gebeliğinde en sık rastlanan olumsuz durum, kromozom anomalileridir. Bu kromozom bozuklukları arasında en sık görülenleri, zeka geriliği ve Down sendromudur.
Hamilelik döneminde yapılacak bir takım testler ile, bebeklerde ortaya çıkacak bu tip problemler saptanabilir.
Diyabet ve Tansiyon
Yaşla birlikte görülme sıklığı artan problemlerden en çok öne çıkanları diyabet ve yüksek tansiyondur. Diyabetik kadınların hamileliği hem kendileri hem bebekleri için tehlikelidir.
İleri yaşlarda hamilelik düşünülüyorsa, şeker kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Yüksek tansiyon da en az şeker kadar tehlikelidir. Yüksek tansiyon hastası hamile kadınlarda ani bebek ölümü, plasentanın erken ayrılması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bu yüzden yüksek tansiyon hastalarının da ileri yaşta gebelikten kaçınması gerekebilir. Gebelik zehirlenmesi ve dolayısıyla bebekte meydana gelen kalıcı hasarlar da ileri yaşlarda görülen gebeliklerde daha çok ortaya çıkar.
Bu sebeplerden dolayı, ileri yaşlarda gebelik durumunda, doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmalısınız.