Hamilelik sürecinde doğru ve dengeli beslenme, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Hamilelik sonrasındaki beslenme şekli ise, anne adayının kendini toparlamasına, sütünün artışına ve bebeğin de onun için en önemli besin kaynağı olan anne sütünü yeterince alabilmesini sağladığından çok önemlidir. Bu beslenme de, bebeğin zeka gelişimini en üst seviyede etkilemektedir.
Hamilelik sürecindeki doğru beslenme, fetüsün zeka gelişimini yönlendirecek, öngörülen gelişim potansiyeline bebeğin ulaşabilmesini sağlayacaktır. Zeka, tek yönlü gelişim sağlayan bir mekanizma değildir. Bu nedenle, çevresel ve genetik faktörler ile birlikte zeka gelişimini de belirleyen etmenlerden birisidir. Hamilelik süreci sonrasında emzirme, anne baba arası iletişim ve bunun çocuğa yansıması gibi faktörler de zeka gelişiminde rol oynamaktadır.
Artık, günümüzde daha çok öne çıkan ve gittikçe önem kazanan bir unsur olarak kendini gösteren doğru beslenme, zeka ile ilişkisinin çok daha fazla olduğu ortaya çıktıktan sonra daha da önem kazanmıştır. Besin gruplarının dengeli alınması, yeterli düzeyde tüketilmesi de önemlidir.
Sebze ve meyveler, hayvansal gıdalardan ( yumurta, et vb. ) alınan proteinler, baklagillerden alınan proteinler, yağlar, süt ve süt ürünleri, tahıllar, kısacası hemen her çeşit gıda anne adayı ve bebek için vazgeçilmezler arasında yerini alacaktır. Doktor gözetiminde beslenme şekillerinin düzenlenmesi de dengeli beslenmeyi destekleyecektir.