Zika virüsü, sivrisinekler yoluyla bulaşan, hamileler ve yeni dünyaya gelen bebeklerlerde önemli sorunlara neden olan bir virüs türüdür. Hastalığın belirli bir tedavisi olmamakla birlikte koruyucu bir aşısı da yoktur.

Zika virüsü ilk ne zaman görüldü?

İlk olarak 1947 yılında Uganda’da ortaya çıkmıştır. Maymunlarda rastlanan virüs zamanla yaygınlaşmış ve 1954 yılında Nijerya’da ilk defa insanlarda görülmüştür. Bu tarihten günümüze kadar geniş çaplı salgınlar görülmemiş fakat son dönemlerde etki alanını genişletmiştir. Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifiklerde görülen virüs 2015 yılından itibaren Brezilya’da kısa sürede en yüksek orana ulaşmıştır.

Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

Zika virüsü bulaşan insanların önemli bir kısmı hastalık belirtileri vermiyor. Vücut üzerinde çok belirli etkileri olmamakla birlikte görülen belirtilerden bazıları şunlardır.

Hafif ateş

Deri döküntüsü

Kas ve eklem ağrıları

Göz kızarıklıkları

Etkileri nelerdir?

Virüse maruz kalan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali denilen bir hastalık türüne rastlanmıştır. Mikrosefali bebeğin kafa büyüklüğünün normalden daha küçük olması ve buna bağlı olarak beyninin yeterince gelişmemesidir. Bu nedenle ölümcül bir hastalık olarak düşünülmelidir.

Kaç kişi maruz kaldı?

Virüsün salgının başladığı yer olan Brezilya’da sağlık bakanlığının verilerine göre 4 bin kişinin zika virüsüne maruz kaldığı tespit edilmiştir. Salgın öncesi bu rakam ise 200 civarındaydı.

Bulaşıcı mı?

Zika virüsü sivrisinek ısırığı yoluyla yaygınlaşmaktadır. İnsandan insana geçtiği henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte cinsel yolla bulaşabileceği ihtimaline karşı uyarılar yapılmaktadır.

Nasıl Önlem almalı?

Türkiye’de henüz zika virüsü tespit edilmemiştir. Buna karşılık sağlık bakanlığı yetkilileri virüsün görüldüğü ülkelere seyahat etmeme konusunda ailelere uyarılarda bulunmaktadırlar.

Olası virüs salgınından korunmak için sivrisineklerden uzak durmak çok önemlidir. Sivrisineklerin yoğun olarak bulunduğu ortamlarda kalmamaya özen göstermeli, klimalı ortamlar tercih edilmelidir. Cildin açık kalan yerleri için sivrisinek koruyucular kullanılmalı, mümkün olduğunca uzun kollu kıyafetler ve pantolon giyilmelidir.