Hamileliğin ilk haftalarında çok sık görülen sabah bulantısı, anne adayının günlük yaşantısını önemli ölçüde etkiler. Genellikle ilk 4-12 hafta arasında daha yoğun şekilde ortaya çıkan sabah bulantısı ve kusma, baş dönmesi ve kokuya karşı hassasiyet gibi durumlara da yol açar.
Sabah bulantıları, gebelik döneminde normal bir süreç olarak karşılanır. Hemen her hamile, gebeliğin ilk haftalarında yoğun bulantı, kusma, bazı yiyeceklerden tiksinme, kokulara karşı aşırı hassasiyet gibi durumlarla karşılaşır. Vücudun değişen hormon düzeyine uyum sağlama sürecinde bu tür problemlerin görülmesi oldukça normaldir. Ancak bazı durumlarda, bulantı ve kusma şikayetleri çok sık tekrarladığı için hayat kalitesi bozulabilir. Böyle durumlarda doktora başvurmak ve bulantı önleyici ilaçlar kullanmak gerekebilir.
Hamilelikte Bulantı Neden Olur?
Hamileliğin ilk haftalarında, hormon seviyesinde ciddi değişimler yaşanır. Östrojen hormonunun hızlı bir şekilde artması mide bulantısı şikayetine neden olur. Özellikle sabahları bulantı şikayetleri daha belirgin bir hal alır. Bulantı ve kusma gibi şikayetlere ek olarak baş dönmesi, halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar da hormon değişikliklerinden kaynaklanır.
Gebeliğin 4.haftasından itibaren sabah bulantısı görülmeye başlanır. Ayrıca sık idrara çıkma isteği, günde birkaç kez kusma ya da baş ağrısı gibi şikayetler de erken dönemde sıklıkla görülür. Bu sorunlar genellikle 12.haftadan itibaren tamamen ortadan kalkar.
Hamilelikte Sabah Kusmaları Ne zaman Biter?
Hamilelikte sabah kusmaları, 12.haftadan sonra çok nadir görülür. Ancak kusmaların sıklığı ya da şiddeti annenin hassasiyet durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı hamileliklerde mide bulantısı ve kusma şikayeti 3.aydan sonra da görülebilir. Sık yaşanan mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin bebeğin sağlığını etkilememesi için birtakım önlemler almak gerekir.
Gebeliğin ilk aylarında yağlı yiyeceklerden kaçınma ve karbonhidrat alımını artırma bu açıdan önemlidir. Sabah kahvaltılarında meyve ve sebze suyu gibi sıvılara yer vermek, tam tahıllı gıdaları tercih etmek ve laktozlu ürünlerden kaçınmak da bu açıdan önemlidir.
Sabah Bulantıları Bebeği Nasıl Etkiler?
Gebeliğin ilk aylarında yaşanan sabah kusmaları genellikle bebeği olumsuz etkilemez. Ancak kusma şikayetlerinin çok sık yaşanması, vücut dengesinin bozulmasına neden olabilir. Aynı zamanda önemli oranda vitamin ve mineral kaybı da yaşanabilir. Gebeliğin 4-8 haftaları arasında yoğun olarak yaşanan bu durum bebeğe doğrudan zarar vermez. Kusma şikayetinin tekrarlaması, anne adayının kusma endişesiyle yemek yemekten kaçınması gibi durumlar ise sağlık açısından risk oluşturabilir.
Aşırı kusma şikayeti, anne sağlığına zarar vereceği gibi, bebeğin gelişimini de olumsuz etkiler. Kilo alamama, besinlere karşı hassasiyet geliştirme ve sık kusma gibi sorunlar annenin psikolojik olarak etkilenmesine de neden olur. Dolayısıyla sık kusma, kilo alamama ya da sürekli bulantı gibi şikayetlerde doktora başvurmak önemlidir.
Kusma Şikayetine Karşı Ne Yapılmalı?
Hafif seyreden kusma şikayetlerine karşı önlem almak gerekli değildir. Bu şikayetler birkaç hafta içerisinde genellikle kendiliğinden geçer. Mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin anne ve bebek sağlığını bozacak seviyeye gelmesi durumunda ise önlem almak şarttır.
Az ve sık öğünlerle beslenmek, yağlı ve kokulu yiyeceklerden uzak durmak, sabahları hızlı hareket etmekten kaçınmak ve tuzlu ayran, maden suyu gibi sıvılar tüketmek kusma şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Protein odaklı beslenmek kusma şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak kokuya karşı hassasiyet varsa kızartılmış etlerden kaçınmak da önemlidir.
Gebeliğin ilk haftalarında çok sık görülen kusma şikayetlerini en aza indirmek için düzenli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Ancak alınan önlemlere rağmen kusma sıklığı artmaya devam ediyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.