Şeker hastalığı olmayan anne adaylarında gebelik sürecinde hamileliğe bağlı olarak gebelik şekeri ortaya çıkabilmektedir. Gebeliğin 24-28. haftaları arasında yapılan şeker yükleme testi ile gebelik şekeri olup olmadığı ölçülebilmektedir.
50 ve 100 gr’lık olarak yapılan glikoz şekeri yükleme testinde 50 gr şeker yükleme testiniz normal değerlerin üstünde çıkarsa karbonhidrat ve şeker tüketiminin azaltılması önerilmektedir. 100 gr’lık şeker yükleme testi normal değerlerin üstünde çıkarsa anne üzerinde hamilelik dönemi boyunca şeker düzeyini dengede tutmak için insülin tedavisi uygulanmaktadır.
Gebelik şekerinin anne ve bebek üzerindeki riskleri
Gebelik şekeri anne adayı hamile kalmadan önce de hamilelik sürecinde de kendini gösterse de anne ve bebek üzerinde bir takım riskler taşımaktadır. Gebelik şekeri bulunan anne adayları hamilelik süresince şeker oranlarına ne derece dikkat ederlerse gebelik şekerinin riski de anne ve bebek üzerinde o derece etki göstermektedir. Gebelik şekeri riski taşıyan annelerde şeker hastalığı olmayan annelere göre hamilelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, düşük ve erken doğum riski daha fazladır. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan gebelik şekeri bebek üzerinde anormalliklere yol açmaz. Bebek üzerinde gebelik şekerine bağlı olarak anormallikler görülse bile yapılan araştırmalar bunun çok az olabileceğini ifade etmektedir.
Gebelik şekerine bağlı olarak ortaya çıkan risklerden bazıları da makrozomik bebek gelişimi ve buna bağlı olarak sezeryan doğumun gerçekleşmesidir. Anne adayı gebelik şekerini ne denli dengeli tutarsa anne ve bebek üzerindeki riskler de, bu ölçüde azalma veya artış gösterir.