Hamilelikte mide yanması hormonal değişikliklerin sebep olduğu durumlardan kaynaklanarak ya da rahimin büyüyerek mideye baskı yapması sonucu midedeki suyun yemek borusuna doğru itilmesinden kaynaklanır.
Ayrıca gebeliğin ilk dönemlerinde gerçekleşen bulantı, kusma ve iştahsızlık sonucu da mide yanması sorunuyla karşılaşılır. Bu sorun hamileliğin ileriki dönemlerine doğru da değişik sebeplerle kendini göstermektedir.
Mide yanmasını biraz olsun engellemek için yemekleri sık ve az yiyin. Yemek yedikten sonra uzanma, uyuma ve hareketsiz kalmamaya özen gösterin.
Yemeğin sindirilmesi için hafif yürüyüşler yapabilirsiniz. Çay, kahve gibi kafeinli ve kola gibi asitli içeceklerden uzak durmalısınız.
Hamilelikte aşırı kilo almak da mide yanmalarına sebep olur. Bu yüzden aşırı aldığınız kalorileri yakmaya çalışın. Özellikle gece artan bu yanmaları azaltmak için yatmadan 1-2 saat öncesine kadar bir şey yememeye özen göstermelisiniz.
Midenin rahatlaması için az şekerli bir sütte içebilirsiniz.
Mide yanmalarında da diğer problemlerde olduğu gibi doktor izni olmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Doğal yöntemlerle bu durumun önüne geçmeye çalışılmalıdır.
Mide yanmasına karnabahar ve lahana gibi yiyecekler tüketmek iyi gelir. Elma suyu, havuç suyu ve maden suyu midedeki asidi etkisiz hale getireceğinden kullanılabilir.
Çiğ patatesinde suyu çıkartılarak içilirse mide yanmasına çözüm olabilir. Ayrıca ıspanak, muz ve meyankökü gibi besinlerde mide yanma hissini etkin şekilde ortadan kaldıracaktır.
Kimyasal ilaçlar bebeğinize zarar vereceğinden bu yöntemlerle kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.