Hamilelikte grip aşısı olmak, enfeksiyonlara karşı önlem almak ve salgınlardan korunmak açısından önemlidir. Sonbahar aylarında grip aşısı yaptırmak, salgın hastalıklara karşı annenin korunmasını sağlayacağından, hastalık riskini azaltır.

Gebelikte grip aşısı olmanın bilinen bir riski yoktur. Ancak verem aşısı, su çiçeği aşısı ya da hepatit A aşısı gebelikte tehlike yaratabilir. Bu nedenle tüm aşıların doktor kontrolünde yapılması gerekir. Doktora danışmadan aşı olmak ciddi komplikasyonların gelişmesine neden olabilir.

Gebelikte Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Gribal enfeksiyonlardan korunmak için etkili bir önlem olan grip aşısı, hamileliğin ilk aylarında ya da ilerleyen dönemlerinde yapılabilir. Doğumun yaklaştığı zamanlarda grip aşısı yapılması önerilmez. Grip aşısı, ortalama 1 yıl boyunca koruma sağladığından, aşı olmak için hamileliğin ilk aylarını tercih etmek önemlidir. Ancak ilk aylarda aşı olunmadıysa, sonbahar aylarında gribe karşı koruma sağlamak için aşı uygulaması yapılabilir. Gebelikte grip aşısı olmak enfeksiyona yakalanma riskini azaltır.

Grip gibi viral yollu hastalıklar, hamilelikte anneyi etkilediği gibi, bebeğe de zarar verebilir. Annede yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ya da bulantı gibi sorunlara neden olabilen gripten korunmak için aşı olmak önem taşır. Ancak grip aşısı olmadan önce doktora danışmak önemlidir. Zira bazı hamileliklerde aşı olmak riskli olabilir. Bununla birlikte aşı olmanın riskli olduğu durumlar şöyledir:

  1. Vücudun enfeksiyonlarla mücadele ettiği dönemlerde aşı olmak risklidir. Eğer ateş, kırgınlık, öksürük gibi belirtiler varsa aşı olmak için bu semptomların tamamen geçmesi beklenmelidir. Bu belirtiler devam ederken aşı olmak vücudun iyileşme sürecinin uzamasına ve aşının içeriğindeki zayıflatılmış virüslerle mücadelenin zorlaşmasına neden olabilir.
  2. Alerji riskinin olduğu durumlarda aşı olmak risklidir. Eğer daha önce aşıya karşı vücutta alerjik reaksiyonlar yaşandıysa gebelik döneminde aşı olunmamalıdır.
  3. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunların yaşandığı gebeliklerde de aşı olmak riskli olabilir. Bağışıklığın baskılanmasına neden olan hastalıklarda, vücudun aşıdan sonra iyileşmesi zorlaşabilir. Bu durum hem anne hem de bebek için risk oluşturur.

Gebelikte Hangi Aşıları Olmak Risklidir?

Hamilelik döneminde, annenin genel sağlık durumu ve gebeliğin risk oranından bağımsız olarak bazı aşı uygulamaları risklidir. Gebelikte doktor tarafından önerilmeden aşı olmak da bu açıdan tehlikelidir. Erken doğum ya da düşük riskini artırabilecek aşı türleri şöyledir:

  1. Suçiçeği Aşısı: Gebelikten önce suçiçeği hastalığı geçirilmediyse annenin suçiçeği olma riski oluşabilir. Ancak suçiçeğinden korunmak için aşı yaptırılmaması gerekir. Zira aşı olmak hastalığın bebeğe geçmesine neden olabilir. Bu durumda bebekte gelişim geriliği başta olmak üzere birçok sorun ortaya çıkabilir.
  2. Verem Aşısı: Vereme karşı koruma sağlamak için gebelikte aşı olmak tehlikelidir. Veremden korunmak için, bu hastalığı geçiren kişilerden uzak durmak, kalabalık ortamlarda bulunmamak ve başkalarına ait havlu, peçete, bardak gibi eşyaları kullanmamak gerekir. Gebelikte verem aşısı olmak hastalığın bebeğe bulaşmasına neden olabilir.
  3. Sarı Humma Aşısı: Gebelikte sarıhumma aşısı olmayı gerektirecek durumlar nadir olarak yaşanır. Ancak anne risk altındaysa doktor tarafından aşı yaptırılması önerilebilir. Fakat bu durumun riskli olduğu unutulmamalıdır.

Hamilelikte Hepatit B aşısı, menenjit aşısı ya da tetanoz aşısı uygulamalarının risk oranı oldukça düşüktür. Aynı şekilde grip aşısı olmak da anne ya da bebek sağlığı açısından tehlike oluşturmaz. Enfeksiyonlara karşı korunmak için bilhassa kış dönemine denk gelen hamileliklerde aşı olmak önemlidir. Ancak aşı olmadan önce doktora danışmak, aşı olduktan sonra ise vücutta oluşan belirtileri takip etmek gerektiği unutulmamalıdır.