Hamilelik döneminde vücut birçok besin değerlerine ihtiyaç duyar. Bu besin miktarlarına hamileliğin ileriki zamanlarında anne adayı daha çok ihtiyaç duymaktadır.
Folik asit ise anne adaylarının hamile kalmadan önceki 3 ayda kullanması gereken bir vitamin grubudur. Bebeğin beyin hücrelerinin gelişmesinde bu vitamine oldukça ihtiyaç duyulmaktadır.
Folik asit B grubundan bir vitamindir. Folik asit DNA yapımında da görev alır.
Folik asit anne karnındaki bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Vücutta hücre çoğalmasında ve kemik iliğinin görevini yerine getirmesinde eksiksiz görev yapar.
Folik asit alımı eksik olduğu durumlarda bebeklerin sinir sisteminde anormallikler meydana gelir.
Folik asit hamileliğin ilk günlerinde bebeğin beyin gelişimini ve sinir sisteminin normal bir şekilde oluşmasını sağlar.
Folik asit alımına hamileliğin 10.haftasına kadar devam edilebilir daha sonra alınsa da bebek için fazla bir yararı olmayacaktır.
Folik asit yeşil sebze, turunçgiller, mercimek, kuru fasulye, brokoli, yumurta sarısı, fındık, ceviz ve baklagillerden karşılanabilir.
Ancak hamileliğin ilk günlerinde bebeğin folik asit ihtiyacı arttığından takviye folik asit kullanımı gerekir. Duruma göre de günde 2 defa bile alınabilir.
Hamilelikte folik asit alımı yetersiz olduğunda bebeklerde yarık damak, kalp ritim bozuklukları, bebek sırtında açıklık ve sinir sistemi anormallikleri gibi sorunlar ortaya çıkar.
Folik asit kullanımının anne adayına hiçbir zararı yoktur. Vitamin olduğu için hatta fayda bile sağlamaktadır.