Epilepsi halk arasında sara hastalığı demektir. Bu hastalık her insanda meydana gelebileceği gibi, hamile bayanlarda da görülebilir. Daha önceden epilepsi olmayan kişiler dahi, çevresel koşullar ve genetik etkenler çerçevesinde epilepsi hastalığına yakalanabilirler. Henüz tam olarak çaresi bulunamayan bu hastalığın ve nöbetlerin engellenmesinde bazı ilaçlar kullanılabilir.

Epilepsi insanların beyinlerindeki sinir aktivitelerinin bozulması ve bunun sonucunda anormal aktivitelerin ortaya çıkması sonucu gerçekleşir. Epilepsi hastalarında beklenmedik elektriksel aktiviteler ortaya çıkabilir ve bu esnada bayılmalar olabilir. Epilepsinin de değişik aşamaları vardır ve her kişide farklı etkiler yaratır. Her nöbeti bayılmalarla sonuçlanmayabilir.

Gebelik döneminde geçirilen epilepsi bebeği yüzde 7 oranında etkilemektedir. Ancak her epilepsi hastası anne adayında ve bebekte sorunlara yol açmayabilir. Bunun yanında kullanılan ilaçlar bebeklerin gelişimi üzerinde etkili olur. Hamilelikte bebeğin gelişimi çok önemli olduğu için anne adayı doğum uzmanından başka bir doktora ilaç yazdıramaz. Bu yüzden epilepsi hastası olan hamileler hem epilepsi teşhisi koyan doktorla hem de doğum doktoruyla sürekli iletişim içinde olmalıdır.

Epilepsi nöbetlerinde yorgunluk, açlık, uykusuzluk ve duygusal travmalardan etkilenen anne adayı hamilelik boyunca sakin bir hayat yaşamaya özen göstermelidir. Hamilelik döneminde sara hastalığı sonucu nöbet geçiren anne adaylarında erken doğum ve sezaryenle doğum riski artmaktadır. Bu nöbetleri geçiren hamileler yalnız bırakılmamalıdır. Çünkü bu nöbetler esnasında anne kendine ve bebeğe fiziken zarar verebilir.