Hamilelik döneminde çiftlerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de, bebeğin cinsiyetinin ne olduğudur. Aslında, bir bebeğin cinsiyeti, genetik açıdan bebek anne karnında oluştuğu andan itibaren bellidir. Fakat bu durumun dışarıdan gözlemlenebilmesi ve ultrasonda gözlemlenebilmesi için bebeğin biraz büyümesi gerekir.
Peki cinsiyetin belirlenmesi için kaçıncı haftayı beklemek gerekir ?
Cinsiyetin gözlemlenebilmesi bebekten bebeğe de değişiklik gösterebilmektedir. Ultrason yöntemiyle, bebeğin cinsiyeti en erken 13.hafta civarında anlaşılmaktadır.
Fakat bu, genelde istisnai bir durumdur ve çoğu bebeğin cinsiyetini anlamak için 16. ve 17. Haftaları beklemek gerekir.
20. haftaya yaklaştıkça bebeğin cinsiyeti daha net şekilde fark edilecek duruma gelir. Çok nadir görülse de, cinsiyet tesbitinde bazen yanılmalar meydana gelebilir.
Bir sonraki ultrasonda cinsiyet farklı şekilde tespit edilebilir. Bu durum genelde erkeğin penisinin izlenememesi sebebiyle ortaya çıkar. Başka bir deyişle, eğer bebeğin cinsiyeti ilk ultrason sonucuna göre erkek olarak izlenmişse bu tespitte pek fazla yanılma olmaz çünkü erkek dendiğine göre penis izlenmiştir.
Fakat, erkek bebeklere kız denmesi sık rastlanan bir durumdur. Penisin ultrasonda izlenememesi cinsiyetin kız sanılmasına yol açabilir.
Fakat bu duruma da çok sık rastlanmaz. 20. haftaya gelindiğinde yapılan cinsiyet tespiti çok yüksek oranda doğru çıkacaktır.
Bunun dışında, evde cinsiyet belirleme testleri de üretilmiştir ve %80 oranında doğru cinsiyeti söylemektedir fakat bazı zararları olduğu gerekçesiyle birçok ülkede yasaklanmıştır.