Hamilelikte bebeğin cinsiyeti yumurta ve sperm hücresinin döllenmesi sırasında oluşmaktadır.Bebeğin cinsiyetini belirleyen etkenler kromozomlardan belli olur.
Eğer kadındaki X kromozomu erkekte ki X kromozomu içeren sperm ile birleşirse, doğacak bebeğin kız olma şansı fazladır. Eğer birleşme esnasında erkekteki Y kromozomu içeren sperm ile birleşirse doğacak bebek erkek olur. Bundan dolayı bebeğin cinsiyeti döllenme esnasındaki spermlerle belirlenir.
Bebeğin cinsiyetini anne ve baba sabırsızlıkla beklemektedir. Bebeğin cinsiyeti döllenme esnasında belli olsa da bebek ilk haftalarda çok küçük olduğu için cinsiyet ultrasonda belli olmaz. Bu yüzden belirli bir zaman gerekir.
Bebeğin cinsiyeti 14 ve 16 haftalarda öğrenilebilir.
Anne karnında bebeğin gelişimi bebekteki cinsiyeti belirleyici etkenler arasındadır. Özellikle erkek bebeklerde penisin gelişmesi ve boyun kalınlığı gibi unsurlar belirleyici olmaktadır.
Ayrıca cinsiyetin 11 haftadan önce öğrenilmesi mümkün değildir. Çünkü bebek bu haftalarda cinsiyet belirlenecek düzeyde değildir.
12. haftadan sonra bebeğin cinsiyeti tahmin edilebilir. Bu tahmin sürecini de ultrason cihazının kalitesi ve bebeğin anne karnındaki duruşu belirler. Bebeğin duruşu cinsiyet belirlenirken en önemli unsurlarda biridir.
Tahmin sürecinin arkasından kesin olarak öğrenilmek istenen cinsiyet ancak 16 ve 20. Haftalarda netlik kazanır. Bunu da iyi bir uzman yardımıyla öğrenebilirsiniz.
Ayrıca üç boyutlu renkli ultrasonik cihazlarla da cinsiyet belirleme ileri düzeyde gelişmiştir. Bu cihazlarla belirlenen cinsiyetin doğruluğu yüzde 85 olarak tespit edilmektedir.