Gebelik sürecinde ağrı kesici ya da antibiyotik gibi ilaçların doktor kontrolü dışında kullanılması son derece sakıncalıdır. Bazı ilaçların doktor kontrolünde kullanılması dahi risk yaratabilir. Dolayısıyla bu dönemde zorunlu olmadıkça kimyasal ya da bitkisel ilaç kullanmamak önemlidir. Enfeksiyon gibi antibiyotik kullanımı gerektiren hastalıklarda ise antibiyotikler doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Gebelikte ilaç kullanımının gerekli olduğu durumlara doktor tarafından karar verilmelidir. Bilinçsizce alınan ilaçlar, hamilelik sürecinde sorunların yaşanmasına ve bebekte çeşitli komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Bununla birlikte, antibiyotik kullanımı, enfeksiyon varlığında bile sakıncalı olabilir. Dolayısıyla ilaç kullanmak durumunda kalmamak için enfeksiyonlardan korunmak önemlidir. Aynı şekilde, hamile kalmadan önce, gebelik sürecine hazırlık yapılması ve diş problemleri gibi sorunların çözülmesi sağlanmalıdır.

Gebelikte Antibiyotik Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Bakteri kaynaklı enfeksiyonların kurutulması için, antibiyotik kullanmak gereklidir. Ancak antibiyotiğin türüne ve kullanım şekline doktor tarafından karar verilmelidir. Viral kaynaklı hastalıklar için antibiyotik kullanılamaz. Gebelikte tehlikeli bir durum oluşturan idrar yolları enfeksiyonları, ağır geçirilen boğaz enfeksiyonları ve diş enfeksiyonu gibi durumlarda, antibiyotik tedavisi uygulanarak enfeksiyonun ortadan kaldırılması sağlanır. Ancak tüm bu sürecin doktor gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Hamilelik Döneminde Tehlikeli Olmayan Antibiyotikler

Hamilelik döneminde, hangi antibiyotiklerin kullanılacağına doktor tarafından karar verilmesi gerekir. Doktor tarafından önerilen antibiyotik türleri şöyledir:

  1. Penisilin,
  2. Klindamisin,
  3. Amoksisilin,
  4. Nitrofurantoin,
  5. Ampisilin,
  6. Eritromisin

Bebek ve anne üzerinde olumsuz etki yaratmadığı bilinen bu antibiyotiklerin doktor kararı olmadan kullanılmaması gerekir. Zira her hamilelikte hastalık seyri ve ilaç etkileri farklı şekilde seyredebilir.

Hamilelik Döneminde Kullanılması Riskli Olan Antibiyotikler

Bazı antibiyotiklerin kullanımı, anne ve bebek sağlığında ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları ya da farenjit gibi durumlarda dahi antibiyotik kullanırken dikkatli olmak gerekir. Gebelikte kullanılması riskli olan antibiyotik türleri şöyledir:

  1. Tetrasiklin,
  2. Minosiklin,
  3. Doksisiklin,
  4. Trimetoprimsulfametaksazol

Bu türdeki antibiyotiklerin kullanımı gebelik sürecinde kesinlikle güvenli değildir. Özellikle gebeliğin ilk ve son aylarında ilaç kullanımında daha dikkatli olunması gerekir. Zira hormonal değişiklikler bu dönemde daha yoğun yaşandığında, ilaçların etkileşimi daha yüksek olabilir. Gebelikte yanlış ilaç kullanımı düşük, erken doğum gibi durumlara neden olabileceği gibi anne ya da bebeğin hayatını kaybetmesi gibi çok ciddi sonuçlar da doğurabilir.

Gebelikte Enfeksiyondan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Hamilelik döneminde antibiyotik ya da ağrı kesici gibi ilaçlar düşük oranda olsa da her durumda risk içerir. Dolayısıyla bu süreçte ilaç kullanımından kaçınmak önemlidir. Özellikle enfeksiyonel hastalıkların daha sık yaşandığı kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmeye özen gösterilmelidir. Antibiyotik kullanımı gerektiren enfeksiyonel hastalıklara karşı önlem almak için ise hijyene dikkat etmek şarttır. Yeterli hijyen koşullarına sahip olmayan alanlarda bulunmamak, kapalı alanları düzenli olarak havalandırmak gibi önlemler korunma sağlar.

Gebelik sürecinde ilaç kullanmak bazı durumlarda risk taşıdığı gibi, ilaç kullanmaktan kaçınmak da sorunlara neden olabilir. Enfeksiyon durumlarında doktor tarafından önerilen ilaçlar, tavsiye edilen miktarda ve şekilde kullanılmalıdır. Bebeğin zarar göreceği korkusuyla verilen ilaçları kullanmamak hastalığın yayılım göstermesine neden olabilir. Bu durumda hem tedavi zorlaşır hem de bebeğin veya annenin zarar görme riski artar. Dolayısıyla gebelik sürecinde karşılaşılan hastalıklar için uzman doktorlara güvenmek ve tedavi için gerekli olan tüm adımları yerine getirmek gerekir. Bununla birlikte hastalıklara karşı korunmak için sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stres faktöründen kaçınmak da büyük önem taşır.