Hamilelik herkesten çok tabi ki anne adayını etkilemektedir. Çünkü bütün psikolojik ve fizyolojik olayları yaşayacak olan odur. Çevrede ki insanlar sadece onu takip etmekle yetinebilirler.
Öncelikle anne adayı hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren müthiş bir heyecan içine girer. Daha sonra bu heyecan yerini korku ve endişelere bırakır. Çünkü aklına gelen onca sorunun içinden çıkamaz.
İlk akla gelen bebeğin nasıl doğacağıdır. Anne adayı kendini ne kadar her konuda sorumlu da tutsa her şey normal bir akış içinde gerçekleşecektir. Hamilelik sürecinde ilk olarak psikolojik etmenler ortaya çıkar daha sonra fizyolojik olarak anne adayı her yönden değişebilir.
Anne ilk haftalarda kendini sürekli yorgun hisseder ve uyumak ister. Ani duygu değişimleri onun kendini kötü hissetmesine sebep olur. Hep bir desteğe ihtiyaç duyar.
Hamilelik sürecinde anne adayı daha fazla yeme ihtiyacı hisseder ve yer. Bu da onun kilo almasına sebep olur. Alınan kilolar bebeğinde büyümesiyle anne adayını zorlar.
Anne adayının göğüslerinde şişlikler ve uç kısmında kararma meydana gelir. Hatta bu kararmalar vücudun belirli kısımlarında da meydana gelebilir. Bacaklarda varisler oluşabilir. El ve yüzlerde şişmeler ağrılar anne adayında gerçekleşen diğer değişikliklerdir.
Anne adayı hamilelik süresince geçirdiği değişiklikler karşısında olumsuz duygulara kapılmamalıdır. Çünkü hem bebeği için, hem de kendi için moralini yüksek tutmalı ve beslenme düzenine dikkat etmelidir.