Gebelik sürecinde en çok merak edilen soru “ağır kaldırmak tehlikeli midir?” olmaktadır. Anne adayları ve baba adayları bu konu hakkında bir hayli dikkatlidir. Ancak hamilelik ve ağır kaldırmakla ilgili kesin bir yargı yoktur.

Hamileler ağırlık kaldırabilir mi?

İlk trimester (ilk üç ay) dönem adı verilen süreçte bebeğin rahme daha iyi tutunabilmesi için anne adaylarının fazla ağır şeyleri kaldırmaktan kaçınması gereklidir. İlerleyen dönemde ise ağırlık kaldırmak bebeğin düşmesine yol açmaz. Ancak annelerin vücut merkezlerinde yaşanılan değişimler nedeniyle ağırlık kaldırmaları iskelet sistemlerine zarar verir.

Anne adayları gebelik sürecinde zaten çok fazla sırt ağrısı yaşamaktadır. Yaşadıkları bu ağrılar çok ağırlık kaldırırlarsa artar. Ayrıca kasıklarında da ağrı yaşarlar. Bu nedenle ağır bir şeyler kaldırmaktan kaçınmalıdırlar. Anne adayı ağırlık kaldırmak zorundaysa bunu ergonomi kurallarına göre yapmalıdır.

Yani yere eğilip ağırlığı almak yerine yere çökmeli ve ağırlığı yavaş yavaş kaldırmalıdır. Bu sayede vücudunda ağırlık dengesini sağlar. Ayrıca eğer ki taşıyacağınız şeyi parçalayarak taşıyabiliyorsanız mutlaka parça parça taşımalısınız.

Eğer ki riskli bir gebelik yaşanıyorsa anne adayı mutlaka ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdır. Ancak her ağırlık kaldırdığınızda düşük yapacağınız algısı yanlıştır. Sadece tek dikkat etmeniz gereken hamileliğin ilk 3 ayıdır. Bu süreçte ağırlık kaldırmamaya özen gösterin. Diğer aylarda ise 10 kilodan fazla kaldırılmaması sağlıklı olacaktır.