Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Anne adayları oruç tutup tutmama konusunda birtakım soru işaretleri yaşıyor olabilirler. Öncelikle bizim bu konuda size tavsiyemiz doktorunuza danışmanız ve onun yönlendirmesine göre hareket etmenizdir. Sağlığınızı yakından takip eden doktorunuz her konuda size en iyi doğru çözüm yolunu gösterecek olan kişidir.
Hamilelikte oruç tutmanın riskleri var mı?
Hamilelikte sağlığınıza en çok dikkat etmeniz gereken ilk ve son 3 aydır. ilk 3 ay bebeğinizin organlarının oluşmaya başladığı önemli bir evredir. Bu aşamada doktorlar anne adaylarının sağlıklarına özellikle dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılar yapmaktadırlar. Bu yüzden hamileliğin bu aylarında oruç tutmak bir takım risk faktörlerini de beraberinde getirebilir.
hamilelikte en sık karşılaşılan problemlerden biri bulantı ve kusmalardır. Mide uzun süre boş kaldığında bulantı ve kusmalarda artış gözlenebilir. Bu durum anne adayının sağlığını ve psikolojisini olumsuz etkileyebilecektir. Özellikle ilk 3 ayın önemli olması nedeniyle bu süreçte oruç sizi olumsuz olarak etkileyebilecektir.
Hamileliğin son 3 ayı ise yine oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bebeğinizin beyin ve kemik gelişiminin hızlandığı bu aylarda sizden alacağı besinlere oldukça ihtiyaç duymaktadır. gelişimini hızla tamamlamakta, beyin ve kemik gelişimi için besin depolamaktadır. Hamileliğinizin son 3 ayında oruç tutmak hakkında doktorunuzla mutlaka konuşun.
Hamilelikte su tüketimin ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Sağlıklı bir hamilelik için su kaybına maruz kalmamak, gün içerisinde en az 10 bardak su içmek doktorların en önemli tavsiyelerinden biridir. Sıvı kayıplarına maruz kalmak, enfeksiyon, rahim kasılmaları ve düşük gibi istenmeyen sorunlara neden olabilmektedir. Bu açıdan özellikle yaz aylarında oruç tutmak sıvı kayıplarına yol açabilir ve bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.
Oruç tutan anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler
Yaz aylarında oruçluyken sıcakta kalmamaya olabildiğince özen gösterin.
Oruçlu olduğunuz zamanlarda kendinizi yormamaya, gün içerisinde sık sık dinlenmeye dikkat edin.
Su tüketiminin sizin için ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurun ve sahurda bol bol sıvı tüketin.
İftar ve sahurda dengeli beslenmeye dikkat edin. İftarınızı yavaş yavaş ve uzun süreli olarak yapın. Sahurda ağır gelecek besinler tüketmeyin. Yemeğinizi yedikten sonra ise hemen yatağa yatmadan ev içerisinde kısa yürüyüşler yapın.
Protein, karbonhidrat gibi besinlerin tüketimine özel önem gösterin.
Mevsim meyvelerinin tüketimini ihmal etmeyin.
Şekerli ve yağlı gıdalardan özellikle kaçının.