Hamilelik süreci bir kadının hayatında yaşayacağı en kritik dönemlerden biridir. Hem anne hem bebeğin sağlığı için hamilelik çok önemli bir dönemdir. Bebek, gelişiminin çok önemli bir kısmını anne karnında tamamlar. Bu yüzden hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmalı ve sağlığınız için gerekli olan bazı testleri tekrarlamalısınız.

Hamilelikte yapılan testler nelerdir ?

Hamileliğin ilk üç aylık dönemi bebeğin durumunu anlamak için oldukça önemlidir. Bu sebeple, bu dönemde bir takım testler yapılır.

Bu testlerden en önemlisi ikili tarama testi olarak bilinen testtir.  Burada, bebeğin ensesinin kalınlığı ve bebebeğin ölçüleri gözden geçirilir ve anneden alınan kandaki  Beta HCG ve PAPP-A değerlerine bakılır.  İkili tarama testleri özellikle down sendromu gibi bazı problemlerin tespit edilmesinde kullanılıyor.

Kan testi ve ultrasonun aynı gün yapılması gerekiyor. Özellikle ultrasonda ortaya çıkan ense kalınlığı, tek başına bir parametre durumunda.  18.ve 20.haftalar arasındaysa üçlü ve dörtlü tarama testleri yapılıyor.

Bu testler sadece down sendromu gibi hastalıkların tespiti için değil, omurga hastalıkları vs problemler ile ilgili de bilgi veriyor. Fakat bu testlerin güvenilirliği ikili taramaya göre daha düşük oluyor.

Hatta dörtlü tarama genellikle tercih edilmiyor. 24. 28 haftalar arasındaysa, anneden diyabet olup olmadığını tespit etmek oldukça önemli. Bu dönemde şeker testleri yapılıyor.

28.  haftada ise  bebeğin kalp atışlarını takip etmek için ve annede meydana gelebilecek erken doğum belirtilerini görmek için testler yapılıyor.