Anne adayı bebeğin sağlığı için ve kendi sağlığı için sürekli olarak takip altında tutulmalıdır. Çünkü anne de bebekte 40 hafta boyunca birçok değişiklikle karşı karşıya kalınacaktır.
Hamilelik boyunca annenin kilosu takip edilmeli ve gerektiğinde sınırlandırılmalıdır. Hamilelik boyunca kilolu olan bayanların 8-9 kilo, zayıf olanların ise 10-12 kilo almaları normal kabul edilir.
Ama bu süreçte 30 kilo bile alan anne adayları vardır. Bunu önlemek ve kolay doğum yapabilmek için kilo alımına dikkat etmelisiniz.
Hamilelik boyunca her doktora gidildiğinde tansiyon ölçülür. Hamileliğin ilk dönemlerinde yüksek seyreden tansiyon ikinci yarısından itibaren herhangi bir sorun olmazsa düzene girer. Tabi bunda anne adayının beslenmesi de çok önemli bir kriterdir.
Anne adayının hamilelik boyunca karnının büyümesi takip altında tutulur. Ayrıca hamilelik diyabeti gibi hastalıklar varsa bu durumlarda takip altında tutularak annenin sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesi sağlanır.
Hamilelik de en önemli etkenlerden biri bebeğin kalp atışlarıdır. Bebeğin kalp atışları 10-12 hafta arasında duyulmaya başlar.
Bu haftalardan önce de ultrason muayenelerinde tespit edilebilir. Bebeğin kalp hızı ölçülerek takip altında tutulur. Çünkü kalp atışı duyulmayan bebeklerde sorunlar oluşabilir.
Ayrıca anne hamileliği boyunca şişmeye başlar ve ödem toplar. Bu ödemlerin takip altında tutulması ise herhangi bir gebelik zehirlenmesine maruz kalmayı önler.
Hamileliğin her haftasında bebeğin pozisyonu ve büyüklüğü de sürekli takip altında tutulur.