Hamilelik bir hastalık değildir. Hamilelik doğanın kadınlara bahşettiği mucizevî bir olaydır. Dolayısıyla bunun tadını çıkarmak ve güzelliğini sonuna dek yaşamak her kadının hakkıdır. Ancak hamilelikte vücutta yaşanan kimyasal ve fiziksel değişimlerin yanı sıra bir bebeği taşımak ve sonrasında sorumluluğunu almak her anne adayı için farklı psikolojik algılamalara sebep olabilir. Kimi bu mucizevi olayı sevinçle karşılarken kimisi de depresyona girebilir.

Kilo artışı ile birlikte hormon düzeyindeki dengesizlikler, büyüyen karın ve göğüsler, farklılaşan cilt ile beğenilmeme korkusu hamilelerin duygusal açıdan iniş ve çıkışlar yaşanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra bebeğin sağlığı, doğru beslenmesi, gelişimi gibi konularda anne adayının içine düştüğü kaygılar arasında yer alır.

Bir bebeğe sahip olma düşüncesi anne adayı tarafından daha çabuk kabul edilebilirken eşler bu durum karşısında daha şaşkın, tedirgin ve ya tam tersi daha umursamaz olabilirler. Ancak anne adayının eşine en ihtiyaç duyduğu birlikteliğin ve sevgi bağlarının gösterilmesi kanıtlanması gereken anlar bu zamanlardır.

Her ne kadar bebeği anne taşıyor olsa da bu dönemde babalara da büyük görevler düşmektedir. Yüzünde her an ağlayabilecek bir ifade ile dolaşan anne adayı, eşinin yaşadığı duygusal gelgitleri anlamasını ve kendisine olduğundan daha fazla şefkat göstermesini bekler. Bulantı ve aşerme dönemlerinde anne adayları kokulara hassasiyet gösterebilir. Eşler bu dönemde hem kendileri hem de destek vermek istedikleri hamile eşleri için sevdikleri yemekleri pişirerek onlara yardımcı olmaya çalışabilirler.

Ayrıca baba adayları bebekleri için sürekli endişe taşıyan eşlerinin stres yaşadığı anlarda doktorunu arayarak bilgi alabilir, onları sakinleştirerek kontrolü sağlayabilirler. Bu telaşlı anne adayının kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Doktor kontrollerinde yanında bulunmak, yürüyüş ve egzersiz saatlerinde onlara eşlik etmek anne adayını mutlu eden ve eşlerinden yapmasını beklediği davranışlar arasındadır. Baba adayının bu davranışları sergilemesi anne adayı tarafından bebeğin kabul gördüğü ve sevildiğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Eve gelen yeni bir bireyin hayatlarına katılacak olması ile gözden düşme endişesi taşıyan baba adaylarının bu dönemde cinsel isteklerinin artması ve daha fazla ilgi beklemesi, bebek açısından tehlike arz edeceğini düşünen anne adayını sıkıntıya sokabilir. Eşlerin hamilelik dönemi ve sonrasında bu konuda da duyarlı davranması, onları daha fazla üzecek uzaklaştıracak hareketlerden kaçınması önemlidir.

Anne adayları hamileliğin başlaması ile yaşam tarzlarını tekrar gözden geçirerek hayatlarına dâhil olacak bebekleri için ev içinde düzenlemeler yapmak isteyebilir işte bu dönemde de eşlerine yardımcı olmak hem anne hem de kendini dışlanmış hisseden baba adayı içinde yararlı olacaktır. Bunun dışında evde bulunduğunuz sürelerde kahvaltı hazırlamak, ev işlerinde yardımcı olmak, hoşlanabilecekleri minik sürprizler hazırlamak anne adayının kendini iyi hissetmesini sağlayabilir.

Ancak dikkat edilmesi gereken ve eşlerden beklenen en önemli nokta baba adayının hamilelik dönemi boyunca hamile eşinden daha duyarlı davranarak sakin kalabilmesi, eşi ve bebeği için gerekli huzurlu ortamı sağlayabilmesidir.