Hamile olduklarını öğrenen anne adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan biri bebeklerini ne zaman kucaklarına alacaklarıdır. Yavrularına bir an önce kavuşmak için sabırsızlanan anne adayları bu nedenle sürekli hamilelik haftası hesaplamaları yapar, yaklaşık bir doğum tarihi belirlerler. Zevkli bir zihin egzersizi olan bu hesaplamaları yaparak kendilerini doğuma hazırlar ve bebeklerini karşılamak için hazırlıklarını yaparlar.

Peki hamilelik haftası nasıl hesaplanır?

Hamilelik haftasının hesaplanmasında en en önemli gösterge anne adayının son adet tarihinin ilk günüdür. Ancak, anne adayları genellikle hamilelik haftasını hesaplarken yanlış sonuçlara ulaşmaktadırlar. Bunun nedeni yaptıkları hesaplamada son adet tarihlerinin ilk gününü değil  döllenmenin gerçekleştiği günü esas almalarıdır. Döllenmenin gerçekleştiği günü esas alarak hesaplama yapıldığı zaman gerçek hamilelik tarihinden 2 haftalık bir yanılma ortaya çıkacaktır. Bu hata yumurtlama tarihlerine göre hesap yapmalarından kaynaklanmaktadır.

Hamilelikle ilgili farklı bir durum ortaya çıkmadığı taktirde anne adayları hamilelik haftalarını basitçe şu formüle göre hesaplayabilirler;

Negele Formülü;

Anne adaylarının bebeklerine kavuşacakları gün negele formülü denilen bir hesaplama yöntemiyle ortaya konulur. Bu yöntem anne adayının son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır.

Örnekle anlatacak olursak; son adet gününün ilk tarihini 12 Nisan 2016 olarak kabul edelim. Bu tarihe önce 7 gün ekleyelim.

12 Nisan + 7 Gün = 19 Nisan 2016

19 Nisan 2016 tarihinden de 3 ay geriye gidelim;

19 Nisan 2016 – 3 ay = 19 Ocak 2016

19 Ocak 2016 tarihine 1 sene eklersek bebeğinize kavuşacağınız tahmini tarih ortaya çıkacaktır;

19 Ocak 2016 + 1 sene = 19 Ocak 2017

Çıkan sonuç elbette kesin ve net sonuçlar vermeyecektir. Adet görmedeki düzensizlikler ve yumurtlama tarihlerinde meydana gelen değişiklikler hamilelik haftasıyla doğum tarihi arasında uyumsuzluklara neden olabilecektir.