Hamilelik döneminde fetüs rahme düştüğü andan itibaren anne adaylarında, fiziksel, psikolojik ve hormonal değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler zaman zaman annenin ruhsal sağlığını da etkilemektedir.
Fetüs rahme düştüğünde rahim fetüse yer açar. Fetüs’ün büyümesine orantılı olarak rahim de büyür ve rahmin de ağırlığı artar. Bu gelişmelerden sonra annenin vücut ağırlık merkezi değişir. Vücut ağırlık merkezinin değişmesinden dolayı anne sıklılıkla bel, sırt ve boyun ağrıları yaşamaya başlar.
Hormonların değişmesiyle annenin psikolojisi de değişmeye başlar. Hormonlar annenin ruh halini olağan olarak etkileyen etmendir. Hormonların değişmesi ayrıca özellikle göğüs ve eklem ağrılarına sebep olur.
Hormonal ve fiziksel değişimler anneyi gebelik süresince hayli yoracaktır. Hem beden hem ruh sağlığı için ise yoga bir ilaçtır.
Yoga Ne Kadar Süre Yapılabilir?
Yogayı ne kadar süre yapacağına anne adayı karar verir. Yogaya ilk başlandığı sıralarda dikkat ve odak bozukluğu yaşayabilirler, bu nedenle yoga seansları kısa sürebilir. Ancak zaman geçtikçe dikkatinizi toplamak daha kolay olacaktır. Bu da yoganızın süresinin uzamasını sağlayacaktır.
Yoga Bir Egzersiz Programı Mıdır?
Yoga bir egzersiz programıdır. Ancak yogayı yalnızca bir egzersiz programı ile sınırlı tutmak yanlış olur. Yoga aynı zamandı psikolojik bir terapidir. Yoga sayesinde anne, sıkıntılarından, sorunlarından ve ruhsal bozukluklarından arınacaktır. Mutluluk ve huzura ulaşacaktır. Annenin hissettiği mutluluk ve huzuru bebek de direkt hissedecektir.
Hamilelik Döneminde Yoga Neden Gereklidir?
– Anne adayı hamilelik döneminde düzenli olarak yoga yaparsa fiziksel kondisyonunu sağlamış olur.
– Anne adaylarında hamileliğe bağlı olarak duruş ve oturuş bozukluğu meydana gelmektedir. Yoga duruş ve oturuş bozukluklarını minimize etmektedir.
– Yoga, solunum ve dolaşım sistemlerinin güçlenmesini sağlamaktadır.
– Her gebelik döneminde olağan olarak meydana gelebilecek bulantı ve kusmalar yoga ile azaltılabilmektedir.
– Anne adaylarında ödem ve kramplar oluşmaktadır. Yoga yapmak ödem ve kramplar için ilaç niteliğindedir.
– Yoga özellikle oturuş pozisyonu sebebiyle karın kaslarını güçlendirmektedir. Bu güçlenme işlevi sırasında karna masaj etkisi yapılır ve bu masaj etkisi bağırsakların rahatlamasını sağlayacaktır.
– Yoga fazlasıyla aşeren bayanlara da yardımcı olmakta ve iştahın kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
– Yoga yapan anne sakinleşir ve hayata karşı neşesi ve mutluluğu artış gösterir.
– Anne adayı gün içinde yaşadığı stres ve moral bozukluğundan kurtularak huzur bulur.
– Yoganın en önemli faydalarından biri de; anne ve bebek arasındaki bağı artırmasıdır.
Hamilelik Döneminde Yogaya Ne Zaman Başlanmalıdır?
Hamilelik döneminde yogaya başlamak için 12. hafta idealdir. Çünkü vücutta meydana gelen değişimler yaşanmış olması gerekmektedir. 12. haftadan sonra uygulanan yoga programı ile sağlıklı ve mutlu bir gebelik geçirebilirsiniz.