Yaşamın her evresinde kadın erkek ayırmaksızın kişiye zarar veren en kötü alışkanlıklar sigara ve alkol tüketimidir. Sigara ve alkol ürünlerinin içerisinde bulunan bağımlılık yapıcı maddeler bir yana, zararlı bileşenlerinin kişinin sağlığını yüksek derecede tehdit ettiği ve her yıl sadece sigara ya da alkol tüketimi yüzünden binlerce kişinin öldüğü de bir gerçektir.
Sigara ve alkol tüketiminin sonuçları bu kadar ağırken, kadınların hamilelik sürecinde kötü alışkanlıklarına devam etmelerinin bebek sağlığı açısından ne denli kötü olduğu tahmin edilebilir.
Hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketimi öncelikle bebeğin organlarının gelişmemesine, dış görünüş anlamında sıkıntılı süreçler geçirmesine ve doğumdan sonra problemler yaşamasına neden olur.
Hamile kadının, kan değerleri belli bir aralıkta olmalıdır ve belli aralıkta kan değeri sonuçları çıkmayan kadınlarda her zaman engelli bir çocuk dünyaya getirme ihtimali bulunmaktadır. Bu tür sonuçları ortadan kaldırmak için özellikle hamile kadınların sigara ve alkol tüketiminden uzak durması mecburidir.
Kötü alışkanlık tüketiminin bağımlılık derecesinde olması durumunda, kadınların kesinlikle hamile kalmadan önce kötü alışkanlıkları bırakması için tedavi görmesi önerilmektedir. Sadece hamilelik döneminde sigara ya da alkol tüketimini bırakan kadınların, bir sonraki hamileliklerinde daha büyük tehlikeler yaşayacağı bilinmelidir.
Ayrıca, süt veren annelerin sigara veya alkol tüketmesi de çocuğa direkt olarak bu zararlı maddeleri geçirmesi anlamına gelmektedir. Bu anlamda, annelerin ve anne adaylarının kötü alışkanlıklardan kaçınması gerekmektedir.