Hamilelik döneminde bazen seyahat etmeye mecbur kalabilirsiniz. Bu durumlarda hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuz önemlidir. Gebelik döneminde seyahat için en uygun zaman dilimi; 11 ve 36 haftanın arasıdır.
Ancak bu süre normal seyrinde hamileliğini yaşayan anne adayları için geçerlidir. Düşük tehlikesi olan, erken doğum riski ve kanaması, pıhtılaşması olan hamileler için geçerli değildir. Normal seyrinde hamileliğiniz sürsün veya sürmesin seyahatten önce mutlaka doktor kontrolünden geçmeli ve doktor izniyle seyahat etmelisiniz.
Gebelerin seyahat etmesi için en uygun olan araç uçaklardır, uçak seyahatlerini özel araçlar takip etmektedir. Ancak otobüs ile seyahat; hamile bir bayan için yeterince sağlıklı değildir.
Gebenin Uçak İle Seyahat Etmesi
Uçak ile seyahat etmeyi planlayan anne adayı; hamileliğinin 28. haftasına kadar doktor kontrolü olmaksızın seyahat edebilir. Ancak hamileliğinin 28. haftasından sonra doktor kontrolünden geçmesi zorunludur. Tabii uçak güvenlik kapılarında hamileliğinizden ötürü sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle doktorunuzdan uçuş izni alırsanız herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız.
Anne adayı hamileliğinin 28. ve 36. hafta arasında mutlaka doktor kontrolünden geçmeli ve uçuş izni almalıdır. Gebeliğin 36. haftayı bulması ile anne adayı için hiçbir şekilde uçuş izni yoktur. Doktorun vermiş olduğu uçuş izni dahi kabul görmeyebilir.
Uçuş esnasında anne adayı uzun süre hareketsiz kalmamaya özen göstermeli, yeterli miktarda sıvı tüketimi sağlamalı ve kan pıhtılaşması sorunu yaşıyorlarsa varis çorabı kullanmalıdır.
Anne adayları uçuş esnasında bazı problemlerle karşılaşabilirler. Bu tip problemlere önceden önlem almalıdırlar. Eğer ki uçuş 3 saatten kısaysa anne adayı; bacak egzersizleri yapmalı, uçak içinde dolaşmalı, bol sıvı tüketmeli, kafeinli gıda kullanmamalı ve varis çorabı giymelidir. Eğer ki uçuş 3 saatten uzunsa anne adayı varis çorabı kullanmalı ve aspirin almalı veya LMW heparin tedavisi yaptırmalıdır.
Gebenin Özel Araç İle Seyahat Etmesi
Anne adayı hamileyken sürekli evde duramaz. Elbette dış dünyayla ilişkisi devam edecektir. Devam eden bu süreç içinde anne adayı; kısa veya uzun mesafeli yolculuk yapmak zorunda kalabilir.
Anne adayı özel araç ile kısa mesafeli yolculuk yapacaksa; 11. haftadan sonra arka koltukta oturmayı tercih etmelidir. Ancak ön koltukta oturmak zorundaysa veya ön koltukta oturmayı tercih ediyorsa emniyet kemeri takılmalıdır ve emniyet kemeri ile vücut arasına yastık konulmalıdır.
Eğer ki anne adayı özel araç ile uzun mesafeli yolculuk yapacaksa; yolculuk süresince her 2 – 3 saatte bir mola verilmelidir. Verilen molalarda en az 10 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Su olmak üzere bol miktarda sıvı tüketilmeli ve yiyecek olarak hafif gıdalar tercih edilmelidir. Acı, ekşi, yağlı ve kafeinli gıdalardan bilhassa uzak durulmalıdır. Şayet anne kan pıhtılaşması yaşıyorsa; seyahat esnasında mutlaka varis çorabı giymelidir.