Son zamanlarda hamilelik döneminde olan bayanların horlama şikâyeti ile hastanelere başvurdukları gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar sonucunda ise, hamile olan kadınların %20’lik kısmı horlarken, normal zamanlarda horlayan kadınların oranı %5’tir. Bu oranlara bakılarak hamilelik döneminde horlama olayının arttığını söylemek mümkündür. Normal zamanlarda ise bayanların horlama düzeyi erkeklere göre çok daha düşüktür. Peki neden hamilelik döneminde horlanır, sonuçları neler olabilir? İşte detaylar…
Hamilelik dönemindeki horlamanın nedenleri;
Hamile olan anne adaylarının kilo alımı nedeniyle horladıkları gözlemlenebilir. Bu dönemde alınmış olan kilolar bazı dokuların artmasına ve horlamanın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Basit bir burun tıkanıklığı durumu da hamilelikte horlamaya neden olabilir ve bu horlamalar genellikle geçici olarak görülmektedir.
Hamilelik döneminde meydana gelen horlamaların sonuçları ve tehlikeleri;
Bu dönemde çok fazla horluyorsanız bazı tehlikeler ile karşı karşıyasınız demektir. Özellikle fazla horlayan kişilerde uyku apnesi adı verilen nefes tutma durumu gözlenebilir. Bu durumda vücutta bulunan oksijen sayısı çok azalır. Bu da bebekte oksijen yetersizliğine bağlı olan rahatsızlıklar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Gebelik zehirlenmesinin başlıca nedenlerinden biri de gebelikteki horlamalardır. Bununla birlikte erken doğum ve düşük riski de horlama sonucunda artmaktadır. Ayrıca bebekte gelişim geriliği görülmesi de büyük olasılığı olan tehlikelerden biridir.
Bunların sonucunda hamilelik döneminde horlama yaşıyorsanız, hemen doktorunuzla görüşmeli ve gerekli olan tedavilere başlamalısınız. Bu tedavi ilaçla olabileceği gibi beslenme programı ile de olabilir. Tedavini nasıl olacağı horlama nedeniniz ile alakalıdır.