Demir eksikliği hayatın her döneminde kansızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların günlük yaşantılarını bile etkileyen bu kansızlık, hamilelik döneminde hem anne hem bebek için risk faktörüdür.
Demir eksikliği genellikle vücuda alınması gerekilen demir alımının yetersiz olmasından kaynaklanır. Kadınların özel durumları nedeniyle kaybettikleri kan kaybı sonucu da demir kaybedebilirler.
Hamilelikte ise; bebeğin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için ve annenin demir rezervlerinin tükenmemesi için anne adayı hamilelikte demir alımına çok önem vermelidir.
Özelliklede son aylarda bebeğin hızlı gelişimi annenin son aylarda demir yönünden zengin gıdalarla beslenmesi gerekir.
Demir eksikliğinin sebepleri arasında bağırsaklardaki parazitler, bağırsaklardan ve mideden kan kaybı, vejetaryen beslenme tipi, çok fazla kalsiyum almak, aşırı kahve ve çay içilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi etkenler kendini göstermektedirler.
Hamilelikte demir eksikliği yaşanırken anne adayı bunu farklı şekillerde hisseder. Demir eksikliği anne de nefes yetersizlikleri ve göğüs ağrıları, kulak çınlaması, dilde ve ağızda çatlaklar, kabızlık, saçlarda dökülme, baş ağrısı, iştahsızlık ve yorgunluk, bayılmalar ve kalp çarpıntıları gibi unsurlarla anneyi olumsuz etkilemektedir.
Bu belirtiler çoğu zaman başka rahatsızlıklarında habercisi olacağından doktora başvurmadan ilaç alınmamalıdır.
Hamilelikte kansızlık düşük ve erken doğum riskini artırır ve bebek ölümlerine sebebiyet verebilir. Anne adayı beslenme düzenine dikkat ettiği sürece ve demir aldıktan sonra emilimini azaltacak gıdalar yememelidir.
Ispanak, kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin vitaminlere sahiptir.