Hamilelikte hormonlardaki artış nedeni ile bazı anne adaylarında cilt değişimleri görülebilir.Bazı şanslı anne adaylarında ise bu değişim gözlenmeyebilir. Bu durumun neye göre gerçekleşeceği belli değildir. Genel olarak bu tür değişimler hormonların etkisi ile meydana gelmektedir.
Gebelik Maskesi
Ciltteki renk değişiklikleri genel olarak yanaklar, üst dudak, burun ve çene kısımları ile alın bölgesinde yer yer koyu yada açık kahverengi lekelenmeler şeklindedir. Gebelik maskesi adnı alan bu lekeler, genel olarak doğumdan sonra ortadan kalkmaktadır.Bazı nadir durumlarda ise tecrübeli bir cildiye uzmanından bu konuda yardım almak gerekebilir.
Bu tip bir duruma önlem olarak; güneşe çıkıldığı zaman en az 15 faktör güneş kremi kullanmak bu lekelerin azalmasında size yardımcı olacaktır. Özellikle yaz mevsiminde bulutlu havalarda bile güneş ışınların cilde etki etmektedir. Ayrıca lekelenme olan bu bölgenin hafif bir makyaj ile kapatılması anne adayını daha iyi hissettirebilir.
Gebelikte Sivilce Sorunu
Özellikle gebelikte 2. ay ile birlikte artan hormonol değişimler ile mevcut sivilcelerin artması yada ilk kez bu dönemde ortaya çıkması söz konusu olabilir.Bazı nadir durumlarda ise bu sivilcelerin azaldığı da görülebilir. Bu nedenle cildin temiz ve kuru tutulması önemlidir. Bu dönemin geçici olduğu unutulmamalıdır. Ancak ciltteki sivilce sorunu kozmetik sorunlara yol açtığında doktor tavsiyesine göre uygun ilaçlar kullanılabilir. Ama unutulmamalıdır ki kullanılan bu ilaçlar bazı anomalilere neden olabilmektedir. Bu nedenle sivilceler için ilaç kullanmadan önce mutlaka ve mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Tırnak Hassasiyetleri
Gebelik döneminde artan hormonların etkisi ile tırnaklarınız yumuşayarak daha kolay kırılabilir hale gelirler. Maalesef ki parlatıcılar bu durumu kurtarmaya yetmezler.Bu nedenle bulaşık ve yada çamaşır ile ilgili işler yaparken lastik eldiven kullanmak faydalı olacaktır. Bunun dışında tırnaklarınıza losyon sürmeniz de çoğu zaman faydalı olacaktır.
Linea Nigra
Latince siyah çizgi anlamına gelen linea nigra gebelik döneminde kadınların çoğundagörülmektedir. Göbek deliği ile kasıklar arasında yer alır ve aslında beyaz bir çizgidir ancak gebelik döneminde hormonların artışı ile koyulaşır. Gebelik sonrasında kaybolur.
Çatlaklar
Anne adaylarının önemli bir kısmında kalça, karın ve göğüs bölümlerinde bazı çatlaklar ortaya çıkar.Bunun en önemli nedeni cildin aşırı gerginleşmesidir. Bu gerginleşme ile birlikte elbette bir kaşıntı da söz konusu olur.Gebelik süresince kırmızı şekilde oluşan çatlaklar doğum sonrasında açık bir renk alırlar ve maalesef kalıcıdırlar.
Saç Dökülmesi
Hamilelik dönemi ile başlayıp, doğum sonrasındaki günlerde artarak devam eden saç dökülmesi yine hormonların etkisi ile çoğalır ve özel olarak tedavisi gereken bir durum değildir.Genellikle doğumdan sonra 3-6 ay zamanlarında kendiliğinden ortadan kalkar.
Meme Ucunda Koyulaşma
Gebelik döneminde artan östrojene bağlı olduğu kabul edilen bu durum anne adaylarının %70-%90 ında görülür. Meme uçlarının rengi az yada çok koyulaşır buğday tenli anne adaylarında bu durum daha çok ayırt edilmektedir.