Hamilelik belirtileri öncelikle anne adayının hamile kaldığını düşündüğü psikolojiyle başlar. Bu psikolojik süreç kimi hamilelik sürecini olumlu kimini ise olumsuz sonuçlandırır.
Çünkü anne adayı kendini hamile gibi, hissettiği zamanda benzer hamilelik belirtilerini yaşayabilir.
Öncelikle üreme çağındaki kadınların her ay düzenli gördüğü adet sürecinde aksaklıklar yaşar. Bu nedenle adet kanaması olmadığında ya da geciktiğinde kadınların ilk aklına gelen hamile miyim sorusudur.
Kadınlarda çeşitli nedenlerden dolayı da adet süreçleri gecikebilir ya da farklı kanamalar görülebilir. Bu yüzden bunu en iyi anlamanın yolu jinekologlara danışmaktır. Çünkü adet kanaması kullanılan bir ilaca, iklim değişikliklerine ve hormonal hastalıklar neticesinde de değişiklik gösterebilir.
Ayrıca hamilelik oluşmuşsa bu dönemde HCG dediğimiz gebelik hormonu miktarı artar. Bu hormonun artması ile anne adayında baş dönmeleri başlar.
Baş dönmesi ile başlayan bu süreci mide bulantısı, kokulara hassasiyetlik, göğüslerde büyüme ve acıma, karın ve kasık bölgesinde aşırı ağrılar ve şişlikler, iştahsızlık ya da iştah artması gibi belirtiler izlemektedir.
Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimileri hamileliğinin ilk günlerinde bütün belirtileri yaşar. Kimileri hamilelik belirtilerini hiç yaşamayabilir.
Ama herkes de farklı şekillerde kendini göstermektedir. Hamileliğin ilk günlerinde aşırı yorgunluk, sık tuvalete çıkma, sürekli uyku hali, her zaman yaptığı şeyleri yapmak istememe gibi durumlarda gözlenmektedir.
Hamilelik belirtilerinin en önemli belirtilerinden biri de ani duygu değişimleridir.