Hamileliğin dördüncü haftası demek bir aylık süreci geride bırakıyoruz demektir. Bu hafta da artık bebeğimize bebek diyebilir ve onu kafamızda şekillendirebiliriz.

Daha önceki haftalarda bir kan pıhtısı gibi olan embriyonuz artık bebek halini almaya başlayacaktır.

Minicik ve 1mm den daha küçüktür. Bu hafta adet döngüsünün gecikmesinin tam olarak belirleneceği hafta olduğu için gebe olup olunmadığı da tamda bu ayda belli olmaktadır.

Bu hafta da bebek rahim duvarına tam olarak tutunmuştur. Bu da annenin hormonlarında değişikliklere neden olmaktadır. Amniyon kesesi rahim içinde oluşabilecek olumsuzluklara karşı bebeği korur.

Koryon zarı doğuma kadar bebek arasında bağlantı kurar. Rahim içindeki bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını sağlayarak bebeğin anne karnında büyümesini sağlar.

Anne adayları da bu yüzden aldıkları besinlere ve oksijen alımına çok dikkat etmelidir. Sigara gibi oksijeni etkileyecek maddeler kullanıp bebeğinin sağlığını tehlikeye atmamalıdır.

Bu hafta da bebeğin bir topluiğne başı kadar olduğu düşünülmektedir. Zaten düzenli doktora giden anne adayları bu süreçleri ultrasonik cihazlarda gözlemleyebilmektedirler.

Bebeğin bu haftalarda sinir, kas ve kan hücreleri gelişmeye başlar. Hamilelikte ilk haftalarda bile annenin kanı ile bebeğin kanı birbiriyle karışmaz.

Bebeğin göbek kordonu yoluyla kan, oksijen ve besin akışı düzenli bir şekilde devam eder. Ayrıca anne de bu hafta da lekelenmeler görülebilir.

Bu durumlara karşı anne adayı doktorunda gerekli bilgileri almalı ve hamileliğin yolunda gitmesi için ona göre hareket etmelidir.