Anne adayları hamilelik dönemi öncesi, hamilelik sırası ve sonrasında beslenmesine çok dikkat etmelidir. Özellikle de bebeğin gelişimi ve anne sağlığı için bu hususta çok dikkatli davranılmalıdır. Folik asit tüketimi de en başta gelen zorunluluklardan birisidir.
Hamile kalmadan önce ortalama 3 ay öncesinden anne adayının folik asit tüketmeye başlaması çok önemlidir. Folik asit bir destek tedavidir. Bebeğin merkezi sinir sistemini güçlendiren, bebeğin gelişimi sırasında daha sağlıklı şekilde hamileliğin ilerlemesine yardımcı olan, halk dilinde B9 vitamini olarak bilinen folik asite anne adayının ve bebeğin çok ihtiyacı olmaktadır.
Folik asitin, günlük olarak alınması gereken, vücutta depolanması gerekenden çok daha fazlasına ihtiyaç duyulan bir dönem olan hamilelik süresinde dışardan takviye şeklinde her gün alınması gerekmektedir.
Folik asite gıda yoluyla da oldukça etkin ve kolay şekilde ulaşılabilmektedir. Özellikle de yeşil sebzeler tam bir folik asit kaynağıdır. Ancak, yeşil sebzelerin genelde uzun süre pişirilmesi çok istenmez. Çünkü bu gıdalar ne kadar uzun süre pişirilirse, folik asit açısından zenginliği o kadar azalmaktadır. Yeşil sebzeler içerisinde folik asit kaynağı olarak en fazla bulunan gıda başta ıspanak olmak üzere, kepekli ekmek, fındık, yer fıstığı, karnıbaharda bulunmaktadır.
Folik asit hamilelik süresince yeterli oranda vücutta bulunmazsa, nöral tüp defekti adı verilen ve doğrudan bebeğin sinir sistemine etki eden sorunların oluşmasına neden olan hastalığa nen olmaktadır. Bu hastalıkta omurilik kanalı tam kapanamamakta, dolayısıyla anormallikler baş göstermektedir.
Peki siz folik asit alımına hangi dönemde başladınız ?