Anne adayları için sağlıklı beslenmek oldukça önemli ve ciddiye alınması gereken bir konu. Bu süreçte vücudun ihtiyacı olan besinleri tüketmek sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenize neden olacak etkenlerin başında geliyor. Bebeğinizin sizin yiyip içtiği besinlerden beslendiğini göz önünde bulundurarak konunun önemini daha iyi anlamak mümkün.
Peki anne adayları hamilelikte hangi besinleri tüketmeli? İşte cevabı;
Su
Madem yaşam su ile başladı biz de yazımıza su ile başlayalım. Suyun insan yaşamı ve sağlığı için önemi genellikle gözden kaçmaktadır. Özellikte gebelikte su desteği oldukça önemlidir. Hangi şikayetle doktora gidilerse gidilsin doktorun ilk tavsiyesinin bol bol su tüketilmesi gerektiğidir. Bu nedenle gün içerisinde bol miktarda su tüketmeyi ihmal etmeyin.
Süt
Hamilelikte kalsiyum alımı oldukça önemlidir. Bu dönemde vücudun kalsiyum ihtiyacı artmakta oldugundan dolayı süt tüketerek bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz. Bir bardak sütte 250 mg kalsiyum olduğu göz önüne alındığında süt tüketiminin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Süte alternatif olarak kalsiyum ihtiyacının giderilmesi için peynir ve yoğurt da tüketilebilir.
Fındık-Badem
Hamilelikte fındık, badem gibi protein ve yağ kalorisi içeren kuruyemişler tüketerek ihtiyacınız olan enerji ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Yüksek oranda yağ içeren fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler yüksek kalori sağlayacağı için kilo artışına neden olacağı da unutulmamalıdır.
Sebze-meyve
Hamileler için sebze ve meyvelerin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Yüksek oranda lif içeren sebze-meyveleri tüketmek sağlıklı bir hamilelik için çok önemlidir. Vitamin ve mineral kaynağı olmaları nedeniyle bebeğin gelişimine de katkı sağlayacak bu besin gruplarını her gün düzenli olarak tüketmenizi öneriyoruz. Kavun, karpuz, kivi, böğürtlen, muz, domates, ıspanak, maydanoz, brokoli ve ıspanak mutlaka tüketilmesi gereken sebze ve meyvelerin başında gelmektedir.
Balık
Gebelikte balık tüketimiyle ilgili bazı soru işaretleri vardır. Uzmanlar protein, omega 3 ve omega 6 bakımından zengin olan balığın hamilelikte tüketilmesi gerektiği konusunda hemfikir olmakla birlikte civa gibi atık madde taşıyan bazı balıkların aşırı tüketiminin sakıncalı olduğunu dile getiriyorlar. Mezgit, levrek, lüfer gibi derin su balıklarındaki civa oranı yüzey balıklarına göre daha fazladır. Bu nedenle hamsi, istavrit, palamut gibi yüzey balıklarını tercih ederek ihtiyacınız olan proteini rahatlıkla temin edebilirsiniz.
Kırmızı et
Hamilelerin ihtiyacı olan proteinin en kaliteli olduğu besin türlerinden biri kırmızı ettir. Anne adaylarının hamilelik döneminde kırmızı et tüketimi demir, protein ve B12 vitamini ihtiyaçlarını karşılamaları açısından önemlidir.
Kepekli ekmek
Karbonhidrat açısından zengin olan ekmek ve tahıl ürünlerinin tüketimi sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek açısından önemlidir. Özellikle kepek ekmeği lifli gıdalar açısından zengin olması dolayısıyla normal ekmek yerine tercih edilmelidir. Buğday ve çavdar ekmeği gibi zenginleştirilmiş tahıl ürünleri de tüketilebilir.
Karnabahar
Kansere karşı doğal bir önleyici olan karnabaharın besin değeri olarak oldukça yüksektir. Yapraklarında tansiyon düşürücü ve katarakt önleyici maddeler içeren karnabaharın en önemli faydalarından bir tanesi de vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan antioksidan içermesidir. Mide ülseri ve migrene karşı da önleyici özelliklere sahiptir.
Patates
Hamilelik döneminde patates tüketimi yorgunluk ve halsizlik şikayetleri bulunan anne adayları için oldukça faydalıdır. Karbonhidrat barındırması nedeniyle bu dönemde ihtiyacınız olan enerjiyi patates tüketerek karşılayabilirsiniz. Ancak, kızarmış patates tüketmemeye dikkat edin.
Baklagiller
Fasülye, bezelye, nohut, mercimek gibi baklagil grubuna giren besinler hamilelerin uzak kalmaması gereken yiyeceklerdendir. Folik asit, magnezyum ve demir açısından zengin olmaları baklagil tüketimini anne adayları açısından önemli hale getirir.