Gebelikte şeker hastalığı, gebelikte oluşabileceği gibi, gebelikten önce var olan diyabete de bağlı olabilir. Şeker yükselmesinin gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkmasına gestasyonel diyabet adı verilir. Her 200 hamile kadından 5’inde gestasyonel diyabet görülür.

Gebelikte şeker yükselmesi, kontrol altında tutulmalıdır. Kandaki şeker seviyesinin çok yükselmesi, bebeğin aşırı kilo almasına neden olabilir. Buna bağlı olarak doğum sırasında zorluklar yaşanabileceği gibi, bebekte doğum travması ya da omuz takılması gibi sorunlar da görülebilir. Bununla birlikte gebeliğe bağlı olarak şeker yükselmesinde, erken doğum riski artabilir. Kandaki şeker seviyesinin kontrol edilememesi durumunda ise ani bebek ölümleri meydana gelebilir.

Gebelikte Şeker Diyeti

Gebelikte şeker diyeti, annenin boyuna, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre özel olarak belirlenen beslenme programı ile yapılır. Bu kıstasların yanı sıra, annenin şeker düzeyi de önemlidir. Gestasyonel diyabetli ya da gebelik öncesinde şeker hastası olan hamilelerin, karbonhidrat alımını kontrol altında tutmaları gereklidir. Bunun yanı sıra düzenli doktor kontrolleri de son derece önemlidir. Aşırı meyve ya da şeker tüketimi, şeker seviyesinin aniden yükselmesine neden olabilir. Kandaki ani değişimler ise hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından risk oluşturabilir.

Gebelikte Şeker Yükselmesi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelikte şeker yükselmesi hem gebelik sürecine hem de bebeğe zarar verebilir. İnsülin seviyesinin kontrol altına alınamaması durumunda ciddi semptomlar oluşabilir.

  1. Gebelikte ani yüksek tansiyon yani preeklampsi gelişebilir.
  2. Doğumdan sonra bebeklerde solunumla ilgili sorunlar görülebilir. Diyabetli hamileliklerde bebeğin akciğer gelişimi gecikebilir.
  3. Doğumdan sonra, bebekte hipoglisemi, polisitemi ya da bilirubin yüksekliği görülebilir.
  4. Hamilelik öncesinde var olan diyabet, bebekte gelişme geriliğine neden olabilir.
  5. Anne karnında ani şekilde gelişen fetal ex oluşabilir.
  6. Hamilelik sürecinde, annede üriner enfeksiyonlar ya da solunum yolu enfeksiyonları görülme riski artar. Gebelikte enfeksiyonun uzun süre devam etmesi, bebeğin gelişimine zarar verebilir.
  7. Şeker hastası olan hamilelerde aşırı bulantı ve sık kusma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Beslenme düzenini olumsuz etkileyen bu durum, kilo almayı zorlaştırdığı gibi, bebeğin gelişimini de yavaşlatabilir.

Gebelikte Şeker Nasıl Düşürülür?

Gebelikte kan şekerini kontrol altında tutmak, düzenli kontroller ve sağlıklı beslenme programı ile mümkündür. Beslenme düzenine dikkat etmek, şeker hastası hamilelerde son derece önemlidir. Bu süreçte şeker ve karbonhidrat tüketimine çok dikkat etmek şarttır. Bunun dışında kandaki şeker düzeyini dengelemek için doğru beslenmek de önemlidir.

  1. Kan Şekerinin Düzenli Kontrolü: Gebelik boyunca her gün, açlık ve tokluk şekeri seviyesinin kontrol edilmesi, oluşabilecek sorunlara karşı önlem alınmasını sağlar. Kan şekeri seviyelerinin not edilmesi, doktor kontrolleri sırasında da kolaylık sağlar.
  2. Kahvaltı Öğünü: Şeker hastalarının sağlıklı bir kahvaltı yapması önemlidir. Kahvaltı öğününde rafine edilmiş tahıllardan, beyaz undan ve früktoz düzeyi yüksek olan meyvelerden uzak durmak gerekir. Bunun yerine yumurta, yoğurt ya da tahıl gevreği gibi besinler tercih edilmelidir.
  3. Karbonhidrat Tüketimi: Fazla karbonhidrat tüketmek, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur. Bu nedenle diyabet sorununun olduğu gebeliklerde karbonhidrat tüketiminde çok dikkatli olmak gerekir. Beyaz ekmek gibi besinler yerine, yüksek lifli gıdaları tercih etmek; glisemik indeksi düşük olan besinlere ağırlık vermek önemlidir.

Gebelikte şeker yükselmesi anne ve bebek sağlığı açısından tehlike arz eden bir durumdur. Gebelik ve doğum sürecinin sorunsuz bir şekilde geçirilmesi, bebek gelişiminde herhangi bir sorun olmaması ve anne sağlığının bozulmaması için gebelik boyunca kandaki şeker düzeyine dikkat etmek gerekir.