Gebelikte bitki çayları içmek, hem rahatlatıcı özellikleri ile stres etkisini azaltır hem de antioksidan içermesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla birlikte, bitki çaylarının sinir ve sindirim sistemi üzerinde önemli bir etki yaratması nedeniyle tehlikeli durumlar da oluşabilir. Dolayısıyla hamilelikte hangi bitki çayları içilebileceği konusunda dikkatli olmak şarttır.
Hamilelik döneminde beslenme düzenine dikkat edilmesi, anne ve bebek sağlığı için şart olduğu gibi tüketilen sıvılara da önem vermek gerekir. Su tüketimini artırmak, kafein, alkol veya asit içeren sıvılardan kaçınmak gerekir. Bitki çayları tüketiminde ise hem bitki çayının türü hem de miktarı sağlık açısından önem arz eder. Gebelik döneminde bitki çayları ile ilgili bilinmesi gerekenler şunlardır:
- Ihlamur, zencefil, limon ve papatyadan yapılan bitki çayları genellikle zararsızdır. Bununla birlikte yeşil çay folik asit emilimini artırdığı için önerilmez.
- Hangi bitki çaylarının tüketildiği kadar, bitki çaylarının nasıl tüketildiği de önemlidir. Özellikle sabahları aç karna bitki çayı içmek, gebelik sürecinde bulantı problemlerini artırabilir.
- Bitki çaylarının miktarına özellikle dikkat etmek gerekir. Günde 2 fincandan fazla bitki çayı tüketmek gebelik sürecinde sorunlara neden olabilir.
Gebelikte Bitki Çayı İçmenin Faydaları
Bazı bitki çayları rahatlatıcı etki yaparak stresin azalmasını sağlar. Bazı çaylar ise yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerin azalmasına ya da uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Gebelikte tüketilen bitki çayları anne ve bebek üzerinde farklı etkilere yol açabilir. Bu nedenle, özellikle riskli gebeliklerde bitki çayı tüketmeden önce doktora danışmak önemlidir.
- Melisa Çayı: Rahatlatıcı bir etkiye sahip olan melisa çayının hamilelik döneminde tüketilmesinde genellikle sakınca yoktur. Bilhassa uykuya dalmada sorun yaşayan ya da uyku yoksunluğu çeken hamileler, uyumadan önce bir fincan melisa çayı içebilir.
- Zencefil Çayı: Antioksidan bakımından zengin olan zencefil, çay olarak içildiğinde de faydalıdır. Bulantı ve kusma sorunlarının sık yaşandığı ilk primester döneminde zencefil çayı içmek bu sorunların azalmasını sağlayabilir.
- Ahududu Çayı: Ahududu yapraklarından yapılan çay, kaslar üzerinde çeşitli etkilere sebep olabilir. Doğum sancılarının azalmasını sağlayan ahududu çayının, gebeliğin son haftalarında tüketilmesi sakıncalı olabilir.
- Yeşil Çay: Yeşil çay yüksek oranda antioksidan içerdiğinden oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksitlerin atılmasına da yardımcı olur. Ancak folik asit emilimini azalttığı için bebek üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle gebelikte yeşil çay tüketimi genellikle önerilmez.
- Adaçayı: Gebelikte adaçayı içmek kasılmaların azalmasına ya da kanama riskinin artmasına neden olabilir. Dolayısıyla kanın sulanmasını sağlayan bitki çayları tüketilmemelidir.
- Acerola Çayı:Acelora çayının hamilelik döneminde düşük riskini azalttığı ve rahmi güçlendirdiği düşünülmektedir. Yüksek oranda C vitamini içeren acerola çayı, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Ancak aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Gebelik döneminde bitki çaylarının aşırı tüketimi ciddi sorunlara neden olur. Bu nedenle rahatlatıcı etkisi sayesinde vücuda iyi geldiği düşünülse dahi çok fazla bitki çayı tüketilmemelidir. Özellikle risk taşıyan hamileliklerde bu duruma daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
Aloevera, karahindiba, lavanta ve yaban mersini gibi bitkilerden yapılan çaylar hamilelik döneminde sakıncalı olabilir. Düşük riskine dahi neden olabilecek sorunlarla karşılaşmamak için beslenme sürecinde doktora danışmak şarttır. Hormonal dengeyi bozabilecek ya da sinir ve sindirim sistemine zarar verebilecek içeriklere sahip olan bitki çayları, gebelik döneminde çok dikkatli kullanılmalıdır. Tıpkı ağrı kesici ilaçların kullanımı gibi, bitki çayı tüketimi de düşük ve erken doğum gibi sonuçlara yol açabilir.
