Özellikle gebelik süreci dahil olmak üzere normal süreçte de çok sık görülen bir rahatsızlıktır. İnsomnia ( uyuyamama hastalığı ) olarak tanımlanan bu rahatsızlık, uyku için yeterli zaman olmasına rağmen uykuya dalış sürecinde ve uykuya devam etmede güçlük çekilmesi durumuna denir.
Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin gündüz yaşamı olumsuz bir şekilde etkilenir. Toplumda çok sık görülen bir rahatsızlık olduğundan dolayı bu yaklaşık %30- %50 oranında ifade edilebilir. Bu oran kısa süreli İnsomnia hastalığına yakalanan kişiler içindir. Uzun süreli İnsomnia rahatsızlığına yakalanan kişilerin oranı ise %10 ile ifade edilmektedir.
Gebelik süreci İnsomnia’ nın en yaygın olduğu dönemdir. Bu süreçte meydana gelen fizyolojik, psikolojik ve mekaniksel değişiklikler İnsomnia hastalığının etkisini artırıcı rol oynamaktadır.
İnsomnia nasıl tedavi edilir?
İnsomnia rahatsızlığının önüne geçmek için kişiler belli başlı şeylere dikkat ederek tedavi olabilirler.Bunları genel olarak sıralarsak;
İnsomnia rahatsızlığına yakalanmış hamile kişiler 13.00’dan önce 20 dakikadan az olacak şekilde kısa kısa şekerlemeler yapabilir. Bu sayede gece uykusu uyuyamayan gebelerin az da olsa yorgunluğunun giderilmesi sağlanmaktadır.
Uyku zamanına yakın yapılan şekerlemelerden kaçınmak gereklidir. Uyku saatine kadar olabildiğince ayakta durmaya çalışılmalı ve gece uykusuna yatılmalıdır. Aksi takdirde yorgunluğunuza yenik düşüp uyku vakti saatinde uyursanız İnsomnia ‘nın etkisi artış gösterir.
Gebeler akşam 18.00’dan sonra sıvı alımını sınırlandırmaları gerekmektedir. Yatmaya yakın su içmemeye özen gösterilmelidir. Kafein vb. içecekler tüketilmemelidir. Mümkünse masajla sırt ağrılarının azaltılması sağlanmalıdır. Uyku sırasında yastık desteği alınırsa uyumaya yardımcı olacaktır.