Gebelik döneminde anne adayının almış olduğu besinler akan dolaşımı yoluyla bebeğe aktarılır. Bu nedenle annenin tükettiği her besin ve bu besinlerin içerikleri büyük önem taşır. Hamilelik döneminde anne adaylarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri ve özellikle paketli gıdalardan büyük ölçüde uzak durmaları gerekir. Çünkü paketli gıdaların içeriğini bilemeyiz ve hepsinde koruyucu maddeler vardır. Bu maddeler bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir, anormallik meydana getirebilir hatta düşük bile oluşturması söz konusu olabilir. Bütün bunlar göz önüne alındığında hamile olan kadınların en çok tükettiği cipsler içinde bir araştırma yaptık. İşte detaylar…
Cips neden tüketilmemeli?;
Yalnızca hamilelik döneminde değil normal zamanlarda da tüketilmemesi gereken besinler arasında birinci sırayı cipsler alıyor. Çünkü cipsler, yüksek derece ısı görerek işleniyor. Bu durum sonucunda cipslerin içinde akrilamid maddesi ortaya çıkıyor. Bu madde genellikle plastik sanayinde kullanılan ve çok tehlikeli olan bir maddedir. Bu maddenin vücuda büyük zarar verdiği kanıtlanmıştır. Bu zararlardan biri de kanser yapma tehlikesidir.
Cipste akrilamid maddesi ile birlikte soya sosu, çeşitli baharatlar ve tuz da kullanılıyor. Bu maddeler yetişkinler üzerinde büyük bir etki göstermezken bebeklerin gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle özellikle hamlelik döneminde cipslerden uzak durmanız gerekir.
Hamilelik döneminde anne adaylarının cips aşermesinin bir başka nedeni de vücuttaki mineral ve vitamin eksikliği olabilir. Eğer canınız çok fazla cips istiyorsa hemen bir doktora başvurmalı, vitamin ve mineral değerlerinizi ölçtürmelisiniz. Kandaki sodyum oranının düşük olması hamilelik döneminde cips yeme isteğinizi arttırabilir. Cips yerine evde kendi yaptığınız kurabiyeleri tüketebilir, dereotu alabilir ya da kraker yiyebilirsiniz.
One comment
cipslerin içinde bulunan monosodyumglutamat; 3 yaş altı çocuklara önerilmemektedir. zeka geriliği yapar, migren atakalrı oluşturur, henüz kanıtlanmamış olsa gözlemler bu yönde.
dolayısıyla cipslerin en büyük zararı bu kimyasaldan gelmektedir.