Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmek her annenin hayalidir.Anneler bebeklerini her şeyden korumak isterler. Erken doğum yapmak, bebeklerinin geç gelişmesi gibi durumlar annelerin adeta korkulu rüyasıdır.
Erken doğum, 37. Haftadan daha önceki dönemlerde gerçekleşen doğumlara denilmektedir.
Günümüzde doğan bebeklerin % 9 u erken doğmaktadır. Ayrıca gerçekleşen yeni doğan ölümlerinin % 83 ü de erken doğan bebeklerde görülmektedir.
Bu sebep ile bebeğinizin erken doğması durumunda, hastanede tedavi görmesinde ve iyi bakılmasında çok büyük bir önem olmaktadır. Doktorların ve sağlık çalışanlarının ilgisi, sizin sabrınız ve soğuk kanlılığınız bu dönemde çok önemlidir.
Tıp dilinde erken doğan bebeklere prematüre de denilmektedir. Sağlıklı olan gebelik süresi 37 haftadan sonra gerçekleşmekte olan doğumlardır. Erken doğum doktorların ve ailelerin yaşadığı büyük sorunlardan birisidir.
Erken doğuma sebebiyet veren şeyler dış faktörlerde olabilmektedir. Annenin küçük olması, kansızlık, sağlıksız beslenme, ağır kaldırma, sık aralıklar ile yapılmış olan doğumlar, fizyolojik hastalıklar, aşırı alkol ve sigara tüketimi, ağır işlerde çalışma, düzensiz sosyal yaşam gibi sebepler ile erken doğum gerçekleşebilir.
Belirtileri anne önceden hissetmektedir. Normalden daha şiddetli ağrılar, kasılmalar gibi etkiler ile kendisini önceden gösterebilir.
Erken doğum riski olan kişiler çoğunlukla önceden fark edilir ve buna göre önlem alınır. Fakat önceden öngörülemeyen erken doğumlarda bu durum biraz daha sıkıntı yaratabilir. Doğru tedavi ve sabır ile bebek kısa süre içerisinde toparlanacaktır.