36. haftadan sonra anne adayı her zaman doğuma hazır olmalıdır. Çünkü bebeğiniz geç ya da erken doğabilir. Doğum yaklaştığında anne adayları her konuda tedirginlik yaşamaya başlarlar. Çünkü bu sürecin nasıl geçeceği konusunda net bir şey yoktur.
Bebek ve anne için her şey normal görülebilir fakat doğum esnasında gerçekleşen bir komplikasyon onların hayatlarını zora sokabilir. Bu dönemde anne adayı duygusal olarak hem çok heyecanlı hem de çok endişelidir. Bu yüzden çevresindekilerin anneyi rahatlatacak şekilde davranmaları gerekir.
Anne adayının bu dönemdeki en büyük destekçisi de hamileliğin başından beri gittiği kadın doğum doktorudur.
Hamilelik normal seyirde devam ediyorsa doğum genelde normal doğum gibi düşünülür ve beklemeye başlanır. Normal doğum süreci 40 haftayı doldurabilir.
Bebek ya 15 gün önce ya da 15 gün sonra doğar. Bu süreçlerde anne ve bebeği sürekli kontol altında tutulur ki annenin tansiyonu,kanamaları,sancıları ve bebeğin kalp atışları gözlemlenir.
Doğum yaklaştığında anne de ağrılar artmaya başlar.bu ağrıların sıklığı hastaneye başvurmak için önemlidir. Ağrıların sıklığı 5 dakikaya düştüğü zaman hastaneye başvurulması gerekir.
Ayrıca suyun gelmesi,vajinal kanama, elde ve yüzde şişmeler,mide bulantısı, ateş,bayılma,titreme ve bebeğin hareketlerinde azalma olduğunda hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.
Eğer hamilelik süresi dolduğu halde bebek doğum yoluna girmemişse bu aşamada yapılacak fazla bir şey yoktur. Çünkü doğum sezaryen olarak gerçekleşecektir.