Hamilelik döneminde bir takım fizyolojik değişimler yaşayan anne adayı doğumdan sonra da bir takım değişiklikler yaşayabilir. Bu değişiklikler doğumdan sonraki süreçte, annenin doğum öncesi sürecine dönüş sağlaması şeklinde olmaktadır.
Annede başlayan geri dönüşlerin büyük bir kısmı ilk günlerde olurken bir kısmı da sonraki süreçte gerçekleşir.
Doğumdan sonra yaşanan fizyolojik değişimler ne zaman gerçekleşir?
Annenin doğum sonra yaşayacağı fizyolojik değişimler yani geri dönüş süreci genellikle 40 gün sonra tamamlanır. Vücut, doğumdan sonraki sürece 40 gün sonra adapte olur. Ancak kilo vermek, çatlakların iyileşmesi ve ödem atılması gibi durumlar, 40 günden daha uzun süre sonra normale döner.
Sezaryenle doğum yapan annelerin ödemleri atması daha uzun sürebilir. Çünkü sezaryen doğum sonrasında daha uzun süre yatakta kalınır ve ödemin atılması daha geç olur.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan en önemli değişiklikler solunum ve kalp atışlarındaki değişikliklerdir. Anne adayı bebeğe adapte olabilmek için daha fazla solunum yapar, solunum hızı fazladır ve solunum sırasında ciğerlere çekilen hava miktarı fazladır.
Bunlara ek olarak kalp atış hızı daha fazladır. Ancak doğumdan sonra bu göstergeler normale dönecektir. Fiziksel olarak değişikliklerin büyük bir kısmı 6 hafta sonra normale dönecektir.
Bununla birlikte yapılan egzersizlere bağlı olarak kilo fazlalığı ve çatlaklar gibi konulardaki değişiklikler daha geç sürelerde normale döner.