Sperm hücreleriyle karşılaşıp döllenen yumurta hücrelerinin rahim içerisinde değil de rahmin dışında farklı bir bölgede gelişmesine dış gebelik adı verilmektedir. Dış gebeliğin en sık görüldüğü bölgeler fallop tüpleri olmakla birlikte karın boşluğu ve yumurtalıklarda da dış gebeliğe rastlanmaktadır. Dış gebeliğin görülme sıklığı %1’dir. Zamanında teşhisi yapılmaz ve müdahalesinde gecikilirse önemli sorunlara yol açabilecek bir durumdur.
Neden Görülür?
Yumurta hücrelerinin yumurtalıktan tahliye edilmesinde meydana gelen aksaklıklar.
Fallop tüplerinin ucunda enfeksiyon oluşumu.
Hormonal bozukluklar.
Fallop tüplerinde daralma ve tıkanma problemleri.
Yumurta hücresinin tüplerdeki daralmaya bağlı olarak rahmin içerisine varmasındaki gecikmeler.
Bunun sonucunda da yumurta hücresinin rahim içi haricinde tutunduğu noktada gelişmeye başlaması dış gebeliğin oluşma nedenleridir.
Belirtileri Nelerdir?
Karın Ağrısı; Karnın alt bölgesinde ve kasıkta sadece tek tarafta görülen ağrılar. Bu ağrıların nedeni follop tüplerinin gerilmesidir.
Vajinal Kanamalar; Tüp içinde gelişen yumurta hücrelerinin gelişmesi sonucunda vajinal kanamalar görülebilir. Bu kanamalar genellikle açık veya koyu renklidir ve sık sık durarak tekrar başlarlar.
Omuz Ağrıları; Dış gebelik genellikle omuz ağrısına sebep olmaktadır.
Bulantı, ishal, kusma ve baygınlık hissi; Dış gebelik durumunda sık görülen belirtiler arasındadır.
Tedavi Yöntemleri
Jinekolojik muayene yöntemleri, beta HCG testi ve Transvajinal ultrason yöntemleriyle dış gebelik tanısı konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Dış gebelik tedavisinin amacı öncelikli olarak anne sağlığını korumak olmakla birlikte doğurganlık kabiliyetini korumak da tedavinin amaçları arasındadır. Hastanın durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.
Dış gebeliğin kendiliğinden sona ermesini beklemek
İlaç tedavisi
Cerrahi müdahale
Cerrahi müdahelenin iki yöntemi vardır. Birincisi açık ameliyat yöntemleri, diğeri ise karına delik açılarak alet ve kamera sokulması yöntemiyle dış gebeliğe müdahale edilmesidir.
Dış gebelik genellikle 35-45 yaş arasında görülmektedir. Genital enfeksiyona sahip kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Rahim ve follop tüplerindeki doğumsal kusurlar da dış gebeliğin görülme sıklığını arttırmaktadır.
emi vardır. Birincisi açık ameliyat yöntemleri, diğeri ise karına delik açılarak alet ve kamera sokulması yöntemiyle dış gebeliğe müdahale edilmesidir.
Dış gebelik genellikle 35-45 yaş arasında görülmektedir. Genital enfeksiyona sahip kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Rahim ve follop tüplerindeki doğumsal kusurlar da dış gebeliğin görülme sıklığını arttırmaktadır.