Çoğul gebelik iki ya da daha fazla bebeğin aynı anda anne karnında oluşması ile meydana gelir. Çoğul gebelikler dışarıdan müdahale edilmeden genetik etkenlerden dolayı da oluşabilir, yardımcı üreme tedavileri sonucu da meydana gelebilir.

Çoğul gebeliklerde anne ve taşıdığı bebekler açısından ciddi sorunlar oluşabilir.

Çoğul gebelikler genellikle tüp bebek tedavileri sonucunda gerçekleşir. Kişi eğer gebe kalmış ve gebelikte birden fazla bebekten oluşuyorsa hamilelik döneminde hem anne açısından hem de bebek açısından birçok sağlık problemi ile karşılaşılabilir.

Bebeklerin anne karnında gelişim gösterdikleri amniyo sıvısı gereğinden fazla olabilir.

Bu sıvının fazla olması da tehlikeli bir durumdur. Erken doğum riski bu aşamada kendini göstermektedir.
Çoğul gebelikler genelde sezaryen doğumla gerçekleştirilir. Çünkü normal doğum sürecinde bebeklerin kanalda kalma gibi sıkıntıları vardır.
Ve anne bir anda iki doğumu kaldıramayabilir.

Çoğul gebeliklerde genelde bebekler 40 haftayı doldurmazlar. Erken doğar ve gözlerini hayata prematüre bebek olarak açarlar. Çoğul gebeliklerde erken doğum olması aynı plasenta içinde gelişimlerini tamamlamaya çalışan bebeklerin yeterince beslenememesidir. Bu bebekler normal bebeklere göre daha yavaş büyürler.

Erken doğan bu bebeklerde akciğerler gelişimini tamamlamadığı için doğduktan sonra solunum problemleri yaşarlar ve kuvezde gelişimlerini tamamlamak zorunda kalabilirler.

Çoğul gebeliklerde anne karnı aşırı büyür ve normal hamileliğe göre daha ağırdır.

Çoğul gebeliklerde sağlıklı bebekler doğsa bile yine de birçok risk faktörü göz önünde bulundurulmalıdır.