Çocuk sahibi olmanın önüne geçen ve anne adaylarının en sık karşılaştığı sorunlardan birisidir çikolata kisti. Halk arasında bilinen ismi bu olmasına karşın, tıp dilinde ise Endometriyoma olarak da adlandırılır. Kanserli hücrelere sahip olmayan, kısmen zararsız kistlerdir.
Genellikle ilk regl kanaması ile birlikte ortaya çıkarlar. Şikâyetler; gebe kalamama, normalden daha fazla regli olma, kasıklarda duyulan ağrı gibi sebeplerdir. Ultrason ile teşhisi konulan bu kistlerin, herhangi bir test ile teşhisi mümkün değildir.

Doktor tarafından bol su içilerek, idrara sıkışık hale gelinmesinin ardından ultrason ile kasıklar kontrol edilir. Koyu renkli ve düzgün şekilli olarak bulunurlar.

Bu kistin büyüklüğüne göre tedavi şekilleri değişiklik göstermektedir. Eğer henüz çok büyük boyutlarda değil ise ilaç tedavisi ile eritilmesi yoluna gidilir. Çoğu zaman bu durumun çözümü ameliyat ile çözülmektedir. Açık ameliyat bu tedavide çok sık kullanılmayan bir yöntemdir.

Laparoskopi yöntemi ile küçük deliklerden girilerek kistler çıkartılır. Bu şekilde kısırlık riski önlenmiş olur ve adet düzene biner.
Çikolata kisti tekrar edebilecek bir durumdur. bu yüzden doktorun önerilerini dikkate almanız gerekmektedir.

Bu ameliyat sonrasında 1 sene süre ile bebek için çaba gösterilmesine rağmen hala gebe kalma durumu gerçekleşmiyor ise doktorunuza tekrar görünmeniz gerekmektedir. Bu durumda çoğu zaman tüp bebek tedavi yöntemi önerilmektedir.