Anne adayının yumurtalıklarından gelmekte olan XX kromozomu bebeğin cinsiyetini belirlemede, erkeğin spermlerinden ise X veya Y kromozomlu olanlarının annenin döl yatağında harmanlanıp karışmasının ardından cinsiyet belli olur.

Daha sade bir dil ile açıklamak gerekirse; bebeğin cinsiyeti hem anne adayı hem de baba adayının kromozomları sayesinde belirlenir. Eğer babanın spermlerinden gelen, X kromozomu dölleme esnasında baskın gelir ise bebek kız olarak dünyaya gelecektir. Döllenme esnasında daha baskın gelen kromozom Y olursa da bebeğin cinsiyeti erkek olmaktadır.

Yani sanıldığının aksine bebeğin cinsiyeti ileriki aylarda değil, anne rahmine düştüğü andan itibaren belirli olmaktadır. Fakat ultrason aracılığı ile bebeğin cinsiyetini tespit etmek 14 ila 15 hafta sürebilmektedir.

4. Ayın içerisinde iken tam olarak öğrenilmektedir. Bebeğin anne rahmindeki görünüşü, duruşu, annenin vücudundaki değişimler aracılığı ile cinsiyet tahmini yapmak doğru bir davranış değildir ve hiçbir kesinliği yoktur.

Ayrıca sanılanın aksine, özel gün ve saatlerde cinsel ilişkide bulunmak bebeğin cinsiyetini değiştirmez, belirlemez. Anne rahminin içerisinde erkek bebekler 11. Haftadan itibaren penis gelişmeye başlar. Erkek bebeklerde cinsiyetin ultrasonda görünmesi için en önemli etken penisin gelişmeye başlamasıdır. Penisin gelişip büyümesi bu dönemden ( 11. Haftadan ) sonra olduğu için öncesinde cinsiyet belirlenmesi mümkün olmamaktadır. 14 ila 15. Haftalarda bebeğin cinsiyeti hakkında gözlemler yapılabilse dahi, kesin sonuç  16. Haftadan sonra alınabilir.